Τις τελευταίες ημέρες κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάστηκαν και σε μαθητές\τριες σχολείων της περιοχής μας με αποτέλεσμα να κλείσουν κάποια τμήματα με την επακόλουθη καραντίνα.
Στις περιπτώσεις αυτές τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι μελάχιστα και με «άνωθεν» πίεση, ενώ η διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ θυμίζει «αυτόματο τηλεφωνητή».
Από το υπουργείο υγείας και τα συναρμόδια υπουργεία, μέτρο ελέγχου για την πιθανότητα μετάδοσης του covid19 στην σχολική κοινότητα και στις οικογένειες των παιδιών, δεν υπάρχει παρά τα όσα λέγονται λες και ο κορωνοϊός σταματάει στην πόρτα των σχολείων.
Παρά την πραγματοποίηση παραστάσεων διαμαρτυρίας από την ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα (ανάλογο αίτημα και στον ΕΟΔΥ) και άμεση διενέργεια δωρεάν τέστ ανίχνευσης κορονοϊου συνάντησαν στείρα άρνηση ακόμα και για τα σχολεία με κρούσματα.
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι το υπουργείο, σε εγκύκλιό του για τα μαθήματα εξ αποστάσεως, ορίζει ανώτατο όριο συμμετεχόντων μαθητών τους 15, γιατί όπως και σε άλλες περιπτώσεις (όρθιος καθιστός) δια ζώσης δεν κολλάς, ενώ ηλεκτρονικά ποιος ξέρει!!!
Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, αντιμετωπίζουν τα δίκαια και αναγκαία αιτήματα
εκπαιδευτικών και μαθητών με αλαζονεία και αυταρχισμό και με κριτήριο το κόστος, θεωρώντας μας ως αναλώσιμους.
Καλούμε, έστω και τώρα, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΑΙΘ, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμους) να ικανοποιήσουν ΤΩΡΑ τις προτάσεις/αιτήματά μας. Για να παραμείνουν (που πρέπει) τα σχολεία ανοικτά, απαιτούνται μέτρα προστασίας.
Απαιτούμε:
Μέσω του ΕΟΔΥ να διενεργούνται δωρεάν τέστ ανίχνευσης κορονοϊου στα σχολεία, που υπάρχουν τα κρούσματα, σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και βοηθητικό προσωπικό.
Προληπτικοί έλεγχοι και δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς
Απολύμανση των σχολείων από ειδικά συνεργεία των Δήμων
Άμεση πρόσληψη και διάθεση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας
15 μαθητές ανώτερο όριο σε κάθε τμήμα, σταθερές τάξεις και θέσεις (μέτρα Μαΐου). Πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων τμημάτων (με έως 15 μαθητές)
Σχολικό ιατρό/νοσηλευτή σε κάθε σχολείο, σχολιατρική υπηρεσία για διαχείριση των κρουσμάτων
Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις των υγειονομικών (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού, δωρεάν μαζικά τεστ στον πληθυσμό) (Αρκετά από τα αιτήματα αυτά ήταν και των μαθητών που αντιμετωπίστηκαν με ΜΑΤ και αυταρχισμό).
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΙΩΝ
Για το Σύμβουλο Σχολικής Ζωής
Τις τελευταίες δεκαετίες οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι έχοντες την εξουσία είναι αρκετά διφορούμενες και επιδέχονται πολλαπλή ανάγνωση.
Σύμβουλος σχολικής ζωής λένε αλλά έχει κακοφορμίσει τόσο η λέξη σύμβουλος που το μυαλό του καθενός πάει σε νέα αυταρχική δομή, ότι πάλι κάτι κρύβεται από πίσω.
Όποιος έχει διαβάσει το ΦΕΚ μπορεί να καταλάβει από τα «προσόντα» και τα καθήκοντα του συμβούλου ότι:
Εισάγει την «κουλτούρα της αξιολόγησης» μεταξύ των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, αφού ζητά την επιλογή βάσει επιστημονικών κριτηρίων-προσόντων.
Αναθέτει ρόλους και ευθύνες που προϋποθέτουν ειδική κατάρτιση και προπάντων πολύ χρόνο εκτός διδακτικού ωραρίου, τον οποίο δε διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί σε ένα ήδη εντατικοποιημένο εργασιακό περιβάλλον. Επομένως ή υπερεντατικοποιεί εξοντωτικά τον εκπαιδευτικό ή θεσμοθετείται εντελώς προσχηματικά ο σύμβουλος για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς είναι αδύνατο να αναλάβει όλες αυτές τις αρμοδιότητες ένας εκπαιδευτικός με ωράριο 18, 20, 21 και 23 διδακτικών ωρών. «Τυράκι στη φάκα» η απαλλαγή από εφημερίες λες και όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε μερικά διαλείμματα.
«Νομιμοποιεί» την υποκατάσταση από τους εκπαιδευτικούς του ρόλου των ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, κλπ), έστω και αν διαθέτουν σχετικά πιστοποιημένα προσόντα.
Το πνεύμα που διέπει τον νεοεισαγόμενο θεσμό ακυρώνει και αμφισβητεί τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών που εκ των πραγμάτων είναι σε διαρκή παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές και τις οικογένειές τους ως αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς τους.
Ο σύμβουλος μετατρέπεται σε χωροφύλακα και επόπτη μαθητικών συμπεριφορών στο όνομα δήθεν της παιδαγωγικής μέριμνας και εμπλέκει σε τέτοιους ρόλους όλους τους εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα στήνεται ένας νέος κατασταλτικός μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου από τα μέσα (ΦΕΚ αρμοδιότητες και καθήκοντα του Συμβούλου Σχολικής Ζωής «…η διευθέτηση κρίσεων, η πρόληψη ακραίων συμπεριφορών…»). Εγκαθίσταται δηλαδή ένα νέο ισχυρό σύστημα ιεραρχίας και χειραγώγησης.
Οι εκπαιδευτικοί, με απόλυτη συναίσθηση του παιδαγωγικού μας ρόλου δε θα γίνουμε συνένοχοι σε έναν θεσμό που στοχεύει μόνο στο «φαίνεσθαι» και όχι στην ουσία της διαχείρισης και επίλυσης των πολύ σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο, που όπως κάθε δημόσια δομή έχει αφεθεί
στη δίνη της επέλασης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αντί λοιπόν του «φαίνεσθαι» μόνιμοι διορισμοί ειδικού επιστημονικού προσωπικού – ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.
Καλούμε τους ΣΔ να απορρίψουν το «νέο» θεσμό. Κανένας συνάδελφος δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο.
ΥΓ1.: Στο ΠΕΚΕΣ υπηρετούν ως συντονιστές κάποιοι εκπαιδευτικοί που είναι πρώτοι στην εφαρμογή των όποιων αντιδραστικών κυβερνητικών επιλογών ακόμα και όταν η υποχρεωτικότητα δεν είναι ζητούμενο. Αν θέλουν να πιάσουν κάποιους «δείκτες» πεδία υπάρχουν πολλά. Δεν μπορούν όμως να απαιτούν από διευθυντές να «διεκδικήσουν» αλλαγή των αποφάσεων του συλλόγου τους επιβάλλοντας
και τις αποφάσεις.
ΥΓ2.: Σε μια μη σωστή προσέγγιση ή ενός κακού χειρισμού που ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη και να εγείρει νομικές αξιώσεις από την πλευρά της οικογένειας, ποιος/α θα έχει την ευθύνη απέναντι στο νόμο; Ο/η εκπαιδευτικός που έχει αναλάβει το ρόλο του/της συμβούλου σχολικής ζωής, ο σύλλογος που τον πρότεινε, ο/η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας που εισηγήθηκε ή ο/η συντονιστής/τρια
εκπαιδευτικού έργου που αποφάσισε τον ορισμό;