Με τους Προέδρους των Κοινοτήτων Δήμου Λαμιέων ξεκίνησε η ενημέρωση των δημοτών του Δήμου Λαμιέων, για την απογραφή πληθυσμού – κατοικιών για το 2021.
Η ενημέρωση έγινε από το Δήμαρχο Λαμιέων Θύμιο Καραΐσκο, τους Αρμόδιους Αντιδημάρχους και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου και με την παρουσία, εκ μέρους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)- Περιφερειακής Υπηρεσίας Φθιώτιδας, του Επόπτη Θανάση Καλλιώρα.
Η διαδικασία απογραφής κατοικιών και πληθυσμού θα εξελιχθεί από τις 23 Οκτώβρη και μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα στοιχεία αυτά είναι αναγκαία για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του Κράτους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας προς Ε.Ε. και Διεθνείς Οργανισμούς.
Η Απογραφή διενεργείται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους.
Λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του Covid-19, ο τρόπος συλλογής των στοιχείων μεταβλήθηκε, σε σχέση με τις προηγούμενες Απογραφές.
Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοαπογραφής, η Απογραφή θα πραγματοποιηθεί μέσω συνέντευξης, λαμβανομένων όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, οι απογραφείς δεν θα περνάνε πλέον πόρτα-πόρτα, αλλά, σε κάθε οικία, θα εναποτίθεται ένας κλειστός φάκελος με μοναδικό κωδικό προκειμένου να εφαρμοστεί από 23 Οκτώβρη μέχρι 26 Νοέμβρη η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή.
Ωστόσο, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και δεν έχουν κάποιον στο περιβάλλον τους να τους βοηθήσει, απογραφείς θα τους επισκεφθούν πόρτα – πόρτα τον Δεκέμβριο, με όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία Covid-19, προκειμένου να τους απογράψουν με τον παραδοσιακό τρόπο.
Ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε σχετικά:
«Η Απογραφή, χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική αποτύπωση του Δήμου Λαμιέων.
Από τα αποτελέσματα αυτή της Απογραφής, εξαρτώνται πολλά για τον Δήμο μας, τα επόμενα δέκα χρόνια.
Από αυτή εξαρτάται, αφενός η δυνατότητα ισχυρής συμμετοχής του Δήμου μας, στο σχεδιασμό και διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών της κεντρικής διοίκησης και η λήψη σωστών και δίκαιων αποφάσεων για το Δήμο μας και αφετέρου η ισχυροποίηση αναπτυξιακών προοπτικών του συνόλου των πολιτών του Δήμου, με αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης σε επιχειρησιακά και λοιπά προγράμματα.
Για αυτό, θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι μας στην διαδικασία απογραφής, ώστε να μην αλλοιωθεί η ρεαλιστική πληθυσμιακή κατάσταση και να απογραφούμε εδώ, δηλώνοντας τον πραγματικό τόπο μόνιμης κατοικίας μας, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο, το μέλλον του τόπου μας….»