Ανακοινώσεις

Μηνύματα για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα.

Για τη σημερινή μέρα, πολιτικοί και κόμματα εξέδωσαν τα ακόλουθα μηνύματα:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Η επέτειος της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου επαναφέρει στις μνήμες μας τους αγώνες για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών, ενάντια σε δικτατορικά καθεστώτα και απέναντι στον ολοκληρωτισμό.

Σήμερα, που οι κοινωνίες δοκιμάζονται από πολλαπλές κρίσεις, η προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, η προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αποτελούν υψίστης σημασίας ζητούμενα κάθε κοινωνίας που θέλει να προοδεύει και να ευημερεί.

Σε ετούτη την κρίσιμη καμπή που η χώρα μας κάνει το άλμα προς τα εμπρός, οφείλουμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και την κοινωνία μας από το δηλητήριο του διχασμού, τις σκιές του παρελθόντος και τη λάσπη. Γιατί η λάσπη παραπέμπει σε βούρκο και τέλμα, πολιτικό, ηθικό, κοινωνικό.

Με ενότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εργαζόμαστε καθημερινά για να θέσουμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη, με πραγματικές ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Κυβερνητικός εκπρόσωπος): Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνοψίζει τον αγώνα αντίστασης ενάντια στη Χούντα, αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησε η νεολαία. Ο ελληνικός λαός, στη μακραίωνη ιστορία του, έχει αποδείξει ότι ο τράχηλός του δεν σηκώνει κανενός είδους ζυγό και ότι ποτέ δεν σταματά να μάχεται για την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δυο στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου, όλη η ουσία: “Δίχως τουφέκι και σπαθί, με τον ήλιο στο μέτωπο, υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί”.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): Μετά από 49 χρόνια όλοι μας αναζητάμε το βαθύτερο νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και ο καθένας μπορεί να δίνει τη δική του εκδοχή.
Η Ιστορία έχει καταγράψει την εξέγερση των φοιτητών, έχει καταγράψει το κλίμα της εποχής, τι προηγήθηκε και  τι επακολούθησε.
Η Δημοκρατία,  η Ελευθεροτυπία, το Κοινωνικό Κράτος, το Κράτος Δικαίου, η δωρεάν Δημόσια Παιδεία ο Κοινοβουλευτισμός και ο Πολιτισμός, ήταν οράματα και έγιναν συνθήματα εκείνης της γενιάς και μπορούμε σήμερα να πούμε ότι αυτά είναι τα κεκτημένα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου για τα οποία σήμερα μπορούμε να αισθανόμαστε υπερηφάνεια.

    Με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν παθογένειες και πολλά προβλήματα που έφεραν σε δεινή  οικονομική και κοινωνική κατάσταση τη χώρα μας την οδήγησαν στα όρια της και έκαναν την γενιά του Πολυτεχνείου να απολογείται .
Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να μειώσουν ή να μηδενίσουν την σημασία εκείνης της εξέγερσης των φοιτητών.
Το Πολυτεχνείο ήτανε πραγματικά μια σύγχρονη επανάσταση και σήμερα γνωρίζουμε όλοι καλά ότι κάθε εποχή χρειάζεται τη δική της επανάσταση για να προχωρήσει .
Σήμερα, έχοντας στην μνήμη μας αυτόν τον αγώνα και περνώντας όλες τις δύσκολες στιγμές της οικονομικής δυσπραγίας και της πανδημίας πορευόμαστε σε ένα δρόμο ανάπτυξης, με το βλέμμα στο μέλλον και μακριά από διχασμούς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): Στις διαχρονικές δημοκρατικές αρχές και αξίες αναφέρεται ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο του μηνύματός του για την 49η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως σημειώνει:

«Το φετινό μήνυμα για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η Δημοκρατία, η οποία τέθηκε υπό επταετή γύψο εξαιτίας της Χούντας των Συνταγματαρχών και επανήλθε με τις αιματηρές θυσίες όσων με αυταπάρνηση συνέδραμαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, σήμερα αντιμετωπίζει νέες απειλές και προκλήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε ζωντανό το μήνυμα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου σχεδόν μισό αιώνα μετά. Άλλωστε, ο άνισος αγώνας των φοιτητών για Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Ελευθερία αποτελεί έναν διαχρονικό φάρο ελπίδας, μια υπενθύμιση του φόρου αίματος που πλήρωσε το φοιτητικό κίνημα, ένα παράδειγμα αγωνιστικότητας, ανιδιοτέλειας και πίστης στις αξίες και στις κατακτήσεις ενός ολόκληρου λαού».

 ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ (Δήμαρχος Λαμιέων): Τιμούμε την εξέγερση της νέας γενιάς για Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία. Όλους εκείνους όπου με αλληλεγγύη και απαράμιλλο θάρρος στάθηκαν απέναντι στη δικτατορία και άνοιξαν τον δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Οι αγώνες της νεολαίας αποτελούν διαχρονικά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σήμερα, 49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, οι λέξεις “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” επαναβεβαιώνουν το νόημά τους και μας προσκαλούν να θυμηθούμε και να διδαχθούμε από αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας μετατρέποντας τη γνώση της ιστορίας σε δύναμη του σήμερα.

Τιμή, λοιπόν, σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη.

ΣΟΥΛΑ ΣΤΙΒΑΚΤΗ (Δήμαρχος Αμφίκλειας–Ελάτειας): Η φωνή του εκφωνητή ηχεί ακόμη… Έρχεται μέσα από τα βάθη της ιστορίας, με την ίδια δύναμη και την ίδια ένταση, να μας αφυπνίσει… “Εδώ Πολυτεχνείο!”

Μία φωνή, που ως σύμβολο αναλλοίωτο, θα μας υπενθυμίζει πάντοτε τον αγώνα κατά του φασισμού με την εξέγερση του Πολυτεχνείου εκείνον τον Νοέμβρη του 1973. Και κάθε Νοέμβρη. Όπως εύστοχα γράφει στο ποίημά της η Λεία Χατζοπούλου – Καραβία: “Ετούτος ο Νοέμβρης θα μείνει καρφωμένος μέσα στον χρόνο, με τις ατέλειωτές του νύχτες…”

Ένας μήνας ορόσημο της μεταπολεμικής μας ιστορίας και ένα μήνυμα ενότητας, δικαιοσύνης, ισότητας, ελευθερίας! Όλα όσα, δηλαδή, αξίωσαν οι πρόγονοί μας και εξακολουθούν να επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες. Αρκεί να έχουμε επίγνωση, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν χαρίζεται, παρά μόνο κερδίζεται μέσα από διαρκείς αγώνες, επαγρύπνηση και καθημερινές διεκδικήσεις…

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αρχηγός Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Λαμιέων): Κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη, τιμούμε τους αγώνες της νέας γενιάς για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά μια ιστορική επέτειος, αλλά παρακαταθήκη που έχουμε δημοκρατικό χρέος να διαφυλάσσουμε, υπενθυμίζοντας στους νεότερους πως οι αξίες, τα δικαιώματα και τα κοινωνικά αγαθά που σήμερα απολαμβάνουμε δεν ήταν πάντοτε δεδομένα.

Το Πολυτεχνείο, διαχρονικό σύμβολο Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Ενότητας είναι εδώ και μας εμπνέει. Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σήμερα, μπορούμε με πρωτοπόρα τη νεολαία να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα προβλήματα της εποχής μας τιμώντας έμπρακτα όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΟΜΟΚΟΥ: Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη του αντιδικτατορικού αγώνα εναντίον της 7χρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967 – 1974.

49 χρόνια μετά, η αγωνιστική παρακαταθήκη της αντιδικτατορικής πάλης συνεχίζει να δείχνει το δρόμο στις λαϊκές δυνάμεις.

Τα συνθήματα ΨΩΜΙ  ΠΑΙΔΕΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ –ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, που ήταν γραμμένα στην πύλη του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα.

Το Πολυτεχνείο, η συνεπής αλύγιστη στάση των αγωνιστών, των χιλιάδων εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για το σημερινό καθημερινό βηματισμό. Καλούν το κίνημα να προσαρμόσει εκείνα τα συνθήματα στις σύγχρονες ανάγκες του και να τα παλέψει ανυπότακτα, ώστε να δοθεί απάντηση στις δύσκολες συνθήκες που ζει ο εργαζόμενος λαός.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της χούντας, διέψευσε όσους τότε υποστήριζαν ότι η «Χούντα είναι πανίσχυρη». Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Ο λαός όταν παλεύει μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Σήμερα, οξύτατοι ανταγωνισμοί, πολεμικές συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  μαίνονται, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε πολλά σημεία της γης. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. από τη μια και Ρωσία-Κίνα από την άλλη συγκρούονται για την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη. Θύματα οι λαοί με νεκρούς, τραυματίες, προσφυγιά, φτώχεια, καταστροφή υποδομών και περιβάλλοντος, ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία, πείνα, τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, όλα πέφτουν στο κεφάλι της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Διαφαίνεται η κλιμάκωση του πολέμου και η πιθανή χρήση πυρηνικών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ευρωατλαντικά. Παρέχει πρόθυμα στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία, με υπαρκτούς κινδύνους για τη χώρα. Προτάσσει τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή στα ελληνοτουρκικά, στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και στις απαιτήσεις των ανατολικών γειτόνων. Εργάζεται με διάθεση συμβιβασμού και απαράδεκτων διευθετήσεων στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια.

49 χρόνια μετά, τιμάμε στην πράξη την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού,  δυναμώνοντας τον αγώνα για:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις και να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.

 

 

 

Ν.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ:  Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Αλλαγή.  Η Δημοκρατία θα νικήσει!

Σαράντα εννέα χρόνια σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και  τα μηνύματα που αναδύονται από την ιστορική επέτειο αναδεικνύουν την απαράμιλλη και μοναδική τους δυναμική.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο μια μαζική εναντίωση της νέας γενιάς της εποχής κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τα ξένα στηρίγματα τους. Μια εξέγερση ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας. Είχε ως βάση την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου θα ικανοποιείται το δικαίωμα όλων για κοινωνική δικαιοσύνη, για μόρφωση και εναντίωση σε κάθε μορφή αυταρχισμού.

Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στο ιστορικό και εμβληματικό πλέον σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Το σύνθημα αυτό δεν αποτέλεσε μόνο πηγή έμπνευσης για ολόκληρες γενιές μετέπειτα, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ένα σύνθημα που προκαλούσε αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973.

Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα. Ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας. Μπροστά σε μία πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Βρισκόμαστε με άλλο τρόπο σε ένα κομβικό σημείο. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα θυμίζει για πάντα ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς πέφτει μπροστά στους αγώνες των πολιτών για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Ο λαός έχει τη δύναμη να ορίζει το μέλλον του μακριά από αυτούς που δεν σέβονται τις ελευθερίες και τη δημοκρατία. Μακριά από αυτούς που λεηλατούν τη ζωή του.

Η Δημοκρατία θα νικήσει!

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τις Οργανώσεις Μελών της Βόρειας και Νότιας Λαμίας

  • Καταθέτει σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 στις 5.00 μμ στεφάνι στο χώρο του γλυπτού- απέναντι από το συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου/2ου Λυκείου Λαμίας, στον κόμβο της Πανελλήνιας ΄Εκθεσης Λαμίας.
  • Καλεί όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Το Πολυτεχνείο είναι ένα εθνικό ορόσημο αγώνων.

Ο αγώνας  για ελευθερία και δημοκρατία εκείνης της γενιάς, εμπνέει όσους θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο, με ειρήνη  σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισχυρό κράτος δικαίου.

Ένα δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.

Τιμή σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν τότε για να ζούμε σήμερα εμείς ελευθεροι.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Πολυτεχνείο 1973 : ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! – ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ,           ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ! – ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ!

Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η κορυφαία πράξη του αντιδικτατορικού αγώνα εναντίον της 7χρονης δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967 – 1974. Η χούντα δεν ήταν μια «εκτροπή από τη δημοκρατία» όπως, υποκριτικά υποστηρίζουν τα αστικά επιτελεία και τα φερέφωνά τους. Επρόκειτο για δικό τους «παιδί». Η αστική τάξη τη χρειαζόταν για να θωρακίσει την εξουσία της κατά του λαού με μια αυταρχικότερη διακυβέρνηση, επειδή η κοινοβουλευτική αστική – δημοκρατία της δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα αντιλαϊκά καθήκοντά της. Οι διεθνείς σύμμαχοι βρέθηκαν στο πρόσωπο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που οργάνωσαν και στήριξαν την προσπάθεια της ντόπιας ολιγαρχίας του πλούτου, μια και συνέπιπτε με τις επιδιώξεις τους στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Προετοιμάστηκε και «φύτρωσε», μάλιστα, σε μια εποχή που ο αντικομμουνισμός, το φακέλωμα, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ήταν επίσημη κρατική πολιτική.

Η απριλιανή δικτατορία ήταν μια μαύρη περίοδος της ελληνικής ιστορίας και δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που επιχειρούν να την παρουσιάσουν οι νοσταλγοί της, οι υμνητές της, τα κάθε είδους ακροδεξιά και φασιστικά μορφώματα, τα συστημικά ΜΜΕ και κάποια εντεταλμένα «όντα» στο διαδίκτυο.

49 χρόνια μετά, η αγωνιστική παρακαταθήκη της αντιδικτατορικής πάλης συνεχίζει να δείχνει το δρόμο στις λαϊκές δυνάμεις. Το Πολυτεχνείο, η συνεπής αλύγιστη στάση των αγωνιστών, των χιλιάδων εργαζομένων, των νέων, των γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια του ΕΑΤ – ΕΣΑ, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για το σημερινό καθημερινό βηματισμό. Καλούν το κίνημα να προσαρμόσει εκείνα τα συνθήματα στις σύγχρονες ανάγκες του και να τα παλέψει ανυπότακτα ώστε να δοθεί απάντηση στις δύσκολες συνθήκες που ζει ο εργαζόμενος λαός.

Οι οξύτατοι ανταγωνισμοί, πολεμικές συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις  μαίνονται, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε πολλά σημεία της γης. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. από τη μια και Ρωσία-Κίνα από την άλλη συγκρούονται για την πρωτοκαθεδρία στον πλανήτη. Θύματα οι λαοί με νεκρούς, τραυματίες, προσφυγιά, φτώχεια, καταστροφή υποδομών και περιβάλλοντος, ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία, πείνα, τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες, όλα πέφτουν στο κεφάλι της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Διαφαίνεται η κλιμάκωση του πολέμου και η πιθανή χρήση πυρηνικών με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ευρωατλαντικά. Παρέχει πρόθυμα στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική στήριξη στην Ουκρανία, με υπαρκτούς κινδύνους για τη χώρα. Προτάσσει τη ΝΑΤΟϊκή συνοχή στα ελληνοτουρκικά, στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας και στις απαιτήσεις των ανατολικών γειτόνων. Εργάζεται με διάθεση συμβιβασμού και απαράδεκτων “διευθετήσεων” στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια.

Και παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, επιμένουν στις παραπάνω επιλογές, ταυτιζόμενοι στρατηγικά μαζί της, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αδιάψευστοι μάρτυρες είναι η επέκταση των Βάσεων, η από κοινού υπερψήφιση του πολεμοχαρούς ψηφίσματος στο ευρωκοινοβούλιο για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, όπως επίσης η ομόθυμη κύρωση στη Βουλή των πρωτοκόλλων ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

49 χρόνια μετά, τιμάμε στην πράξη την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού,  δυναμώνοντας τον αγώνα για:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις! Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.!

Το Παράρτημα Λαμίας καλεί τα μέλη του στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που διοργανώνουν οι τοπικοί Φοιτητικοί Σύλλογοι την Πέμπτη 17/11, ώρα 18.00, στην Πλ. Πάρκου στη Λαμία. Πορεύεται μαζί με τον υπόλοιπο λαό, που με την οργάνωση, την αλληλεγγύη και την αγωνιστική μαζική του δράση γίνεται μπροστάρης στο δρόμο που του αξίζει. Τα αδικαίωτα συνθήματα του Πολυτεχνείου αποτελούν προσταγή συνέχισης της πάλης, και μόνον έτσι αλλάζει ο κόσμος.

Σχετικές αναρτήσεις

Κινδύνεψε η ζωή τριών εργαζομένων στις Λιβανάτες

efthia

ΛΑΡΚΟ: «Αποστολή εξετελέσθη»

efthia

Ο λαός έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο δωρεάν σύστημα Υγείας

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο