Με πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας πραγματοποιήθηκε φέτος ο εορτασμός για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.
Οι τοπικοί μας άρχοντες αλλά και οι φορείς κράτησαν τις παραδόσεις κι έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας αλλά και σεβασμού για όλους αυτούς που πολέμησαν για την πατρίδα και την κατέστησαν ελεύθερη, πληρώνοντας το τίμημα με το αίμα τους.
Αυτά υπογραμμίζονται στα μηνύματα που έφτασαν στην efthia.gr και τα δημοσιεύουμε στη συνέχεια…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας): Εφέτος, ο διπλός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επετείου της 25ης Μαρτίου είναι ξεχωριστός.
Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης καθιστά την ημέρα έμφορτη από πρόσθετο ιστορικό και συμβολικό βάρος και την αναδεικνύει ως πολύτιμη ευκαιρία απολογισμού, αναστοχασμού, εθνικής αυτογνωσίας αλλά και οραματισμού.
Ευκαιρία που προσφέρεται σε μια συγκυρία με πρωτόγνωρες – σε παγκόσμιο επίπεδο – δυσκολίες, εξαιτίας της πανδημίας. Δυσκολίες οι οποίες δεν μας επιτρέπουν μεν να προσδώσουμε στους εορτασμούς όλη τη λαμπρότητα που θα επιθυμούσαμε, αλλά δεν μπορούν να στερήσουν από την ιδιαίτερη αυτή επέτειο την ακτινοβολία και τα σημαντικά διδάγματά της.
Το 1821 δεν είναι απλώς μία από τις, πολλές, σελίδες που έγραψε το Έθνος με χρυσά γράμματα στη μακραίωνη διαδρομή του. Είναι μια τομή στην ιστορία μας. Είναι η ιδρυτική πράξη της σύγχρονης Ελλάδας.
Η εμβέλεια και η σημασία του ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας, καθώς δηλώνει την αποφασιστικότητα και την πίστη ενός Έθνους να επιβιώσει, να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος, να διαφυλάξει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας του.
Με το σκεπτικό αυτό, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες, τους πρωτεργάτες και όλους τους συντελεστές της Ελληνικής Επανάστασης, που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της Πατρίδας και θυσιάστηκαν για την Απελευθέρωση και την Ανεξαρτησία της, «φαινόμενοι άξιοι της προπατορικής αρετής», όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στην ιστορική προκήρυξή του «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».
Η πολυπόθητη Ελευθερία και η δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους κατακτήθηκαν ύστερα από πολυετείς πολεμικές, πολιτικές και διπλωματικές μάχες. Μεσολάβησαν περιφανείς νίκες αλλά και οδυνηρές ήττες, αναρίθμητες φωτεινές πράξεις ηρωισμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας αλλά και σκοτεινές στιγμές διχόνοιας και διχασμού. Ωστόσο, σε κάθε δύσκολη καμπή, επικρατούσε η συνείδηση της κοινής ταυτότητας και του κοινού, ιερού σκοπού των αγωνιστών του ’21. Σκοπός ο οποίος ήταν «η ανάκτησις των δικαίων της προσωπικής ημών ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής», όπως προσδιορίζεται στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου, τον Ιανουάριο του 1822.
Η 25η Μαρτίου και η πορεία μέχρι την Απελευθέρωση και την επίσημη ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους, κι από ’κει ως τις μέρες μας, αποδεικνύουν περίτρανα πως, όταν υπερισχύει η ενότητα και η ομοψυχία – όταν «είμαστε εις το ‘εμείς’ κι όχι εις το ‘εγώ’», όπως τόνισε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης –, οι Έλληνες καταφέρνουν θαύματα, ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Υπερνικούν ανυπέρβλητα εμπόδια και κραταιούς αντιπάλους, επιδεικνύουν ανεξάντλητες αντοχές, καταφέρνουν να σηκώσουν ξανά γρήγορα το κεφάλι μετά από δοκιμασίες και καταστροφές, προοδεύουν και χτίζουν με ορμή ένα καλύτερο αύριο.
Στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε, έχουμε χρέος όλοι μας, μακριά από διχασμούς, να επιδείξουμε συλλογική συνείδηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε νικητές από τη σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό, με το μικρότερο δυνατό προσωπικό και κοινωνικό κόστος, και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη.
Η ημέρα αυτή ας είναι η αφορμή να αξιολογήσουμε συνολικά, με δημιουργικό και κριτικό πνεύμα, την ιστορική μας διαδρομή, και ιδίως τα 200 χρόνια ελεύθερου νεοελληνικού βίου.
Χρόνια κατά τα οποία ο Ελληνισμός έκανε βήματα προς τα εμπρός, χωρίς να λείψουν και τα πισωγυρίσματα. Ωστόσο, τα βήματα προς το μέλλον ήταν πάντοτε μεγαλύτερα και περισσότερα. Το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό: το Ελληνικό Κράτος μεγάλωσε σε έκταση, ισχυροποιήθηκε, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και όλους τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, αναδείχθηκε σε διαχρονικό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η οικονομία του αναπτύχθηκε, παρά τις επανειλημμένες δοκιμασίες, και οι πολίτες του βελτίωσαν θεαματικά το βιοτικό και μορφωτικό τους επίπεδο.
Ας εμπνευστούμε, λοιπόν, από τις ορθές επιλογές και τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στον διάβα του χρόνου, ας αντλήσουμε διδάγματα από τα σφάλματα, τις αποτυχίες και τις χαμένες ευκαιρίες. Ας οραματιστούμε πώς θα ενδυναμώσουμε περαιτέρω τη συνολική ισχύ της χώρας και πώς θα διαμορφώσουμε – με ενότητα, σκληρή δουλειά, σύνεση, αυτοπεποίθηση και δημιουργικό πνεύμα – τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον ευημερίας, αντάξιο των δυνατοτήτων μας και των ευκαιριών που δικαιούνται τα παιδιά μας.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, για τη μεγάλη, ιστορική, επέτειο και θρησκευτική εορτή!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Βουλευτής Φθιώτιδας): 1821-2021: 200 ελληνικά χρόνια.
Αμέτρητες στιγμές υπερηφάνειας. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους αγαπούν, σέβονται και τιμούν την πατρίδα μας.
Η σημερινή επέτειος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς εορτάζουμε τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που οδήγησε στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, στην απελευθέρωση της πατρίδας και στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.
Πριν από 200 χρόνια οι Έλληνες διεκδίκησαν και έγιναν από υπόδουλοι ελεύθεροι. Αγωνίστηκαν και έγιναν από υπήκοοι, πολίτες. Πάλεψαν και ίδρυσαν Κράτος Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης. Κράτος Δικαίου.
Μπορεί να μη γιορτάζουμε σε δρόμους και πλατείες, αλλά γεμάτοι εθνική αυτοπεποίθηση και με τις σημαίες μας να κυματίζουν ψηλά γιορτάζουμε όλοι Μαζί.
Με οδηγό την ιστορία μας και το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα αντιλαμβανόμαστε ως χρέος μας να πετύχουμε τη δική μας νέα εθνική επανεκκίνηση.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): Χωρίς αμφιβολία η 25η Μαρτίου είναι ορόσημο για την Ελληνική Ιστορία και δικαίως γιορτάζουμε με λαμπρότητα την Επέτειο των 200 χρόνων.
Αυτές τις ημέρες θα γραφτούν πολλά και σημαντικά για την Επανάσταση του ΄21. Εγώ θέλω όλα αυτά να τα χωρέσω σε 2 μόνο λέξεις, που πιστεύω ότι εμπεριέχουν ολόκληρο το νόημα της Εθνικής Επετείου: ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ,
που σημαίνει ότι η Ελλάδα που επί 400 χρόνια είχε εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη ξαναγεννήθηκε, ότι το έθνος των Ελλήνων ξαναβρήκε την ταυτότητα του και ξεκίνησε να γράφει την νεότερη ιστορία του.
Τι θα ήμαστε σήμερα χωρίς τους ήρωες του ´21 ;
Τίποτα. Ανύπαρκτοι. Χωρίς πατρίδα στον τόπο που θα γεννιόμαστε ή διασκορπισμένοι ανά την υφήλιο, χωρίς ταυτότητα, χωρίς μέλλον.
Οι ηρωΐδες και οι ήρωες του ΄21 δεν ήταν κάτι διαφορετικό από μας, απλοί άνθρωποι, με πολλά ίσως ελαττώματα, που τα υπέταξαν όμως σε ένα μεγάλο σκοπό.
«Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», αγωνίστηκαν και μας χάρισαν Πατρίδα ελεύθερη, με όνομα, υπόσταση και μέλλον.
Στο χέρι μας είναι το μέλλον αυτό να είναι λαμπρό, αρκεί να το γράψουμε με πατριωτισμό και σεβασμό στις αρχές και τις αξίες των ηρωικών προγόνων μας, μονιασμένοι και δημιουργικοί, δικαιώνοντας τις θυσίες και τους αγώνες τους.
ΘΕΜΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε ως ένα παράτολμο και ριψοκίνδυνο εγχείρημα, που οδήγησε στην αυγή μιας νέας εποχής για το Έθνος μας.
Αποτελεί γεγονός τεράστιας εθνικής σημασίας, αλλά και σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία, ως το τρανό παράδειγμα ενός Έθνους, που παρά τα αριθμητικά μειονεκτήματα, τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Όπως έλεγε ο ίδιος ο Γ. Κολοκοτρώνης ” Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς αν δεν είμεθα τρελοί δεν εκάναμεν την επανάστασιν …”.
Έτσι και έγινε.
Χρειάστηκε μια “χούφτα” γενναίων και τολμηρών Ελλήνων για να οραματιστούν την ελεύθερη πατρίδα όπως ο Ρήγας Φεραίος, ο Σκουφάς, ο Τσακάλωφ και ο Ξάνθος, να θυσιάσουν τη ζωή τους για την ελευθερία όπως ο Αθανάσιος Διάκος, να χαρίσουν όλη τους την περιουσία στον Αγώνα όπως η Μπουμπουλίνα, να χτίσουν από το μηδέν το ελληνικό κράτος όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Να διατρανώσουν τον διακαή πόθο τους για ελευθερία και να αντιταχθούν στον Οθωμανικό ζυγό, μαγνητίζοντας το βλέμμα όλης της έως τότε αμέτοχης Ευρώπης, σε τούτη τη γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου, στη μικρή μα τόσο δυνατή Ελλάδα.
Μια “χούφτα Έλληνες” κατόρθωσαν να πετύχουν το χιλιοειπωμένο μα πέρα για πέρα αληθινό: οι Έλληνες μονιασμένοι, όταν “Είμαστε εις το ‟εμείς” και όχι εις το ‟εγώ” (Ι. Μακρυγιάννης), μπορούμε να κάνουμε θαύματα.
Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης και του αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας.
Η Επανάσταση του 1821, αναμφίβολα αποτελεί καταστατικό στοιχείο της ελληνικής Ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε κορυφαίο γεγονός για τη σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης, με τον απόηχό της να φθάνει ως στις μέρες μας.
Σήμερα, οι εχθροί και οι απειλές έχουν πλέον λάβει άλλη μορφή, δεν παύουν όμως να ταλανίζουν το έθνος μας και να δημιουργούν μεγάλα εμπόδια, προκλήσεις και αυξημένη αβεβαιότητα.
Είναι ανάγκη, να αντλήσουμε διδάγματα και να εμπνευστούμε από το ένδοξο παρελθόν μας.
Άλλωστε, έχουμε ηθική υποχρέωση ως Πολιτεία να αποδίδουμε τιμή και παράλληλα ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για τη δημιουργία ενός κράτους σύγχρονου, ανεξάρτητου, και δημοκρατικού, αναδεικνύοντας το συμβολισμό και τη σημασία του αγώνα των Ελλήνων στα πέρατα της Οικουμένης.
Η φετινή 25η Μαρτίου δεν είναι απλά μια επέτειος.
Μπορεί να γίνει η αφορμή για εθνική περισυλλογή και ενδοσκόπηση, ώστε να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε από την αρχή, τις αξίες και τα ιδανικά των προγόνων μας, που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια, στην νέα εποχή που ξημερώνει για την Ελλάδα και για ολόκληρο τον κόσμο.
Η θυσία των Αγωνιστών του 21 καθιστά σαφές, πως είμαστε λαός και Έθνος της Ελευθερίας – που αγωνίζεται με αυταπάρνηση, αυτοθυσία για ιδανικά.
Για εμάς τους Έλληνες, η Ελευθερία δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα δικαίωμα προς υπεράσπιση. Έχει χροιά βαθιά υπαρξιακή, αποτελεί αξία άμεσα συνυφασμένη με την υπόσταση του ίδιου του ανθρώπου.
Η ομοψυχία, η αλληλεγγύη, η ενότητα και η πίστη που χαρακτήριζε τον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία το 1821, είναι τα εφόδιά μας στους σύγχρονους πολέμους που καλούμαστε να υπερασπιστούμε τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, τα εθνικά μας κεκτημένα, την ίδια μας τη ζωή.
Κοντά σε αυτά, η ελπίδα που μας δίνει το μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μας οπλίζει με θάρρος, δύναμη και επιμονή.
Για να ξεπερνάμε με επιτυχία κάθε δυσκολία, για να σηκωνόμαστε μετά από κάθε πτώση, για να πετυχαίνουμε ακόμα και το ακατόρθωτο.
Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτοί είμαστε οι Έλληνες!
Χρόνια πολλά!»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): «Η συμπλήρωση δύο αιώνων από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα οφείλει να βρει όλους τους Έλληνες ενωμένους και δυνατούς στο κοινό όραμα για μια χώρα, η οποία αντικρύζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Μετά από περίπου 400 χρόνια σκλαβιάς και αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς επαναστάσεις σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, την 25η Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η λαμπρή πορεία του ελληνικού έθνους προς την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία, προς την ισότιμη συμμετοχή του στη διεθνή κοινωνία των κρατών. Έκτοτε ποταμοί αίματος και πολλές θυσίες, με κυριότερες αυτές των Βαλκανικών και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων κατοχύρωσαν τη σπουδαία παρακαταθήκη των Αγωνιστών του 1821, αλλά και σημαντικές κατακτήσεις στα πεδία της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν επαναβεβαιώσει την πνοή Ελευθερίας του 1821. Με αφορμή τη φετινή συμβολική επέτειο των 200 ετών από την ύψωση του λαβάρου της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα, καθήκον και ελάχιστη υποχρέωσή μας είναι να διατηρήσουμε άσβεστη αυτή τη φλόγα τιμώντας καθημερινά με το παράδειγμά μας αυτούς τους Αγώνες».
ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας): Στερεοελλαδίτισσες και Στερεοελλαδίτες
Ο φετινός εορτασμός των 200 ετών από την Εθνεγερσία, ταυτίζεται με μια ευρύτερη εθνική ανάγκη για ψυχική ανάταση και συνάμα για μια νέα αφετηρία.
Ο άνισος αγώνας που έδωσαν οι πρόγονοί μας, είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης και ελπίδας για τις δικές μας, καθημερινές, αλλά όχι μικρές μάχες, με κορυφαία αυτήν την οποία δίνουμε ενάντια στην παγκόσμια απειλητική πανδημία.
Οι συνθήκες της εποχής μας, μάς περιορίζουν. Δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε την παρέλαση και τις καθιερωμένες ανοικτές εορταστικές εκδηλώσεις. Δεν μπορούν, όμως, να θαμπώσουν στο ελάχιστο αυτή τη λαμπρή ημέρα, τη λαμπερή επέτειο του ‘21.
Φέτος, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υποκλιθούμε σ’ όλες τις ηρωικές μορφές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και να τις δικαιώσουμε, μέσα από την ομοψυχία και την εθνική συνοχή.
Οφείλουμε να οικοδομούμε ως έθνος και ως απόγονοι αυτών των αγωνιστών για την «πίστη την Αγία και του λαού την Ελευθερία», μια αληθινά συμπαγή εθνική συνείδηση, καθώς τα δύσκολα είναι εδώ και τίποτα από τα κεκτημένα των προηγούμενων γενεών δεν μπορεί να λογιστεί ως αυτονόητο.
Έτι περισσότερο εμείς, στη Στερεά Ελλάδα, στην καρδιά της Ελλάδας, αλλά και στην καρδιά της Επανάστασης του 1821, έχουμε ιστορικό καθήκον να τιμήσουμε τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά και να αντλήσουμε τα σοφά τους διδάγματα, για εμάς και τα παιδιά μας.
Να τιμήσουμε τους φορείς αυτού του ακατάβλητου ελληνικού φρονήματος, που μας καλεί να είμαστε μαχητές και να αισθανόμαστε πρώτα συνυπεύθυνοι και ύστερα συνδικαιούχοι στην πορεία και το μέλλον αυτού του τόπου.
Η Στερεά Ελλάδα, που νύχτωσε με χιόνια και ξημέρωσε αυτή την ξεχωριστή μέρα ηλιόλουστη και κατάφωτη, μας θυμίζει ακόμη πιο ηχηρά τον αέναο κύκλο της δοκιμασίας και της Νίκης! Μας δίνει ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο, με το ‘21 πάντα μέσα στην ψυχή και τη συνείδησή μας!
Χρόνια Πολλά,
σε όλες τις Ελληνίδες,
σε όλους τους Έλληνες!
ΣΟΥΛΑ ΣΤΙΒΑΚΤΗ (Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας): “Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά…”
Μία χαρακτηριστική φράση του Ρήγα Φεραίου που εμπεριέχει όλο το νόημα της Ελληνικής Επανάστασης. “Ελευθερία ή Θάνατος” ήταν το σύνθημα του απελευθερωτικού μας αγώνα, γιατί η Ελευθερία ήταν και παραμένει ένα εκ των πολυτιμότερων αγαθών του ανθρώπου!
200 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Ελληνική Παλιγγενεσία. Ήταν 25 Μαρτίου του 1821 όταν άναψε η φλόγα της επανάστασης στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων, που μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, οραματίστηκαν μία Ελλάδα ανεξάρτητη και μία πατρίδα ελεύθερη… Μία ημερομηνία σταθμός στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, αλλά και ένα κορυφαίο γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Μία επέτειος συνδεδεμένη με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μία ημέρα σύμβολο της σωτηρίας!
Ο εθνικός μας αυτοπροσδιορισμός και η ανάγκη για χειραφέτηση οδήγησαν σε έναν ανένδοτο αγώνα από μέρους των Ελλήνων, σε μία αδιαπραγμάτευτη μάχη αποτίναξης του τουρκικού ζυγού και εν τέλει στην ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους. Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, το απαράμιλλο θάρρος και η ομοψυχία των Ελλήνων είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, που τις ανάγκασε να ενδιαφερθούν για την τύχη αυτής της μικρής και ταλαιπωρημένης χώρας!
200 χρόνια μετά και η ένδοξη ιστορία μας συνεχίζει να εμπνέει και να εμψυχώνει τους Έλληνες σε καιρούς δοκιμασίας. Μία τέτοια δοκιμασία είναι και η πρόσφατη πανδημία, η οποία εδώ κι έναν χρόνο μας αναγκάζει να δώσουμε μάχες για την προάσπιση ενός ακόμη υπέρτατου αγαθού. Αυτού της υγείας! Που μας στερεί τους επετειακούς εορτασμούς, αλλά δεν αφαιρεί στο ελάχιστο από την ελληνική υπερηφάνεια για τους ένδοξους ήρωές μας. Αντιθέτως, μας υπενθυμίζει το λαμπρό παράδειγμα των προγόνων μας, αφού μόνο με ενότητα, επιμονή και ελπίδα θα καταφέρουμε να βγούμε και τώρα νικητές!
Το χρέος της μνήμης βαρύ και η ανάγκη εθνικής αφύπνισης επιτακτική! Τα κεκτημένα 200 χρόνων χρειάζονται συνεχή περιφρούρηση. Δεν θέλει μόνο αρετή και τόλμη η ελευθερία αλλά αδιάκοπο και καθημερινό αγώνα. Για να συνεχίσουμε να συλλογιζόμαστε ελεύθερα, ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των Αθάνατων νεκρών μας και κυρίως τους λόγους που τους οδήγησαν στην αθανασία…
Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες του ’21 που μας άφησαν παρακαταθήκη αξίες αδιαμφισβήτητες όπως η ελευθερία και η δημοκρατία! Τιμή και δόξα στην Ελλάδα μας!!!
Το 1821, οι Έλληνες προετοιμασμένοι από τον Γαλλικό και Ελληνικό Διαφωτισμό, με πρωτεργάτες τον Κοραή και τον Ρήγα, αλλά και από την Φιλική Εταιρεία διέθεταν το ψυχικό απόθεμα για τον «υπέρτατον αγώνα» ο οποίος απαιτούσε θυσίες, αίμα και δάκρυα. Οι Έλληνες επαναστάτες προσήλθαν στον Αγώνα με ελλιπή πολεμικά μέσα, έχοντας κατανοήσει ότι θα στηρίζονταν, κυρίως, στις δικές τους δυνάμεις σ’ έναν αγώνα για τον οποίο ήταν ανάγκη να συμπράξουν κλέφτες και αρματολοί, κληρικοί και λαϊκοί, φτωχοί ακτήμονες, εύποροι έμποροι και νησιώτες, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, γυναίκες ακόμα και παιδιά.
Ο ξεσηκωμός εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αποτέλεσε την απαρχή της πολυκύμαντης πορείας, η οποία οδήγησε στη σημερινή Ελλάδα. Η έναρξη του Αγώνα ήταν το θαύμα που καθόρισε την απόκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους, δομημένου βάσει των φιλελεύθερων διακηρύξεων και των πλέον προοδευτικών συνταγμάτων της εποχής του.
Η εθνεγερσία πρέπει να είναι σήμερα για όλους μας πηγή έμπνευσης και διατήρησης των ιδεωδών που μας κληροδότησαν οι αγωνιστές του Έθνους μας. Ταυτόχρονα πρέπει να είναι και πηγή διδαγμάτων. Ηρωισμός, δικαιώματα, σύμπνοια, αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη, υψηλό φρόνημα, πίστη στο Θεό και στις ανθρώπινες αξίες. Με πίστη και προσήλωση σε αυτά τα ιδανικά, οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας προς τον συνάνθρωπο και να κρατήσουμε την εθνική μας συνείδηση ζωντανή, «με τα μάτια της ψυχής μας πάντα ανοικτά και άγρυπνα».
Κι αν η απόκτηση της λευτεριάς κατά τον Κάλβο ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα χρειάζεται λογική και σύνεση.
Υψώνοντας την ελληνική σημαία σε κάθε σπίτι, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους αγωνιστές της ελευθερίας, ας σκεφτούμε για λίγο τους σύγχρονους αγωνιστές της ζωής, τους ανθρώπους που μάχονται την πανδημία για το δικό μας καλό. Ας είμαστε ευγνώμονες και για αυτούς. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για μία Ελλάδα ενωμένη. Για μία Ελλάδα που ενέπνευσε και θα συνεχίσει να εμπνέει.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Ο αγώνας για την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας φαίνονταν αρχικά άνισος και φαινομενικά καταδικασμένος σε αποτυχία. Η έντονη ανάγκη των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία ήταν που οδήγησαν τελικά στη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Αν και οι πολιτικές συνθήκες της εποχής δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη αυτονομιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, η αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς επηρέασε όλη την Ευρώπη. Ο ηρωισμός των αγωνιζόμενων Ελλήνων αλλά και η βαρβαρότητα των Οθωμανών συγκίνησαν την Ευρώπη στην οποία αναπτύχθηκε έντονο φιλελληνικό κλίμα. Βέβαια, η θετική έκβαση του αγώνα για την ελευθερία επήλθε κυρίως εξαιτίας της αποφασιστικότητας και των θυσιών των προγόνων μας. Τα πρόσωπα και οι αποφάσεις τους όρισαν το μέλλον της Ελλάδας και τον τρόπο συγκρότησης του ελληνικού κράτους.
Η Στερεά Ελλάδα ήταν μια περιοχή που πρωταγωνίστησε στον απελευθερωτικό αγώνα και δεκάδες σημαντικές αναμετρήσεις έλαβαν χώρα σε αυτή. Πολλές φορές άλλαξε η κυριαρχία στη Στερεά Ελλάδα και χιλιάδες αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους στις μάχες που διεξήχθηκαν.
Στις 27 Μαρτίου 1821, στο Μοναστήρι του οσίου Λουκά Λιβαδειάς και υπό τον Αθανάσιο Διάκο, δύο επίσκοποι, ο Ταλαντίου Νεόφυτος και ο Σαλώνων Ησαΐας, μέλη της Φιλικής Εταιρείας, ευλογούν την κήρυξη της επανάστασης και στη Ρούμελη.
Η Αταλάντη ήταν η διοικητική έδρα του Κάζα Ταλαντίου με αυξημένη Οθωμανική παρουσία. Ο Ταλαντίου Νεόφυτος μαζί με τον απεσταλμένο ξάδελφο του Αθανάσιου Διάκου, Αντώνη Κοντοσόπουλο ηγήθηκε της εξέγερσης της Αταλάντης, η οποία ελευθερώθηκε μέσα σε μια μέρα στις 31 Μαρτίου 1821. Ο Νέοφυτος Μεταξάς θα συμμετέχει στις Εθνοσυνελεύσεις ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ως πληρεξούσιος του Ταλαντίου και στη συνέχεια το 1833 θα οριστεί Μητροπολίτης Αθηνών και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας από το 1836 ως το θάνατο του το 1861.
Η Βυζαντινή Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής της εκκλησίας και ειδικά των Μοναστηριών κατά τη διάρκεια της σκλαβιάς, καθώς με την πλούσια βιβλιοθήκη της και τους φωτισμένους πατέρες της ήταν πνευματικό κέντρο των Ελλήνων, απόμακρα από τα οθωμανικά διοικητικά κέντρα, που βρίσκονταν στη Χαλκίδα και στην Αταλάντη.
Κατά την Εθνεγερσία η Μονή ήταν επαναστατικός πυρήνας της Ανατολικής Λοκρίδας. Οι Τούρκοι στην αρχή του αγώνα, σύμφωνα με έγγραφες μαρτυρίες της εποχής, ήρθαν από την Αταλάντη, κατέλαβαν το Μοναστήρι και το πυρπόλησαν.
Μια από τις σημαντικότερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες της Ελληνικής Επανάστασης ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, κατάγεται από τη Λοκρίδα. Γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1788 και ήταν ο μονάκριβος γιος του ξακουστού αρβανίτη αρματολού της Ρούμελης Αντρέα Βερούση ή Καπετάν Ανδρούτσου, από τις Λιβανάτες.
Στις 8 Μαΐου του 1821 κλείνεται με άλλους 117 πολεμιστές στο Χάνι της Γραβιάς και χαρίζει στον αγώνα μία από τις πιο δοξασμένες μάχες, που τον επέβαλε ως τον στρατιωτικό αρχηγό της Ρούμελης. Η νίκη του Ανδρούτσου στη Γραβιά έσωσε την επανάσταση από βέβαιο κίνδυνο, καθώς ο Ομέρ Βρυώνης με 8.000 άνδρες βάδιζε ακάθεκτος προς την εξεγερμένη Πελοπόννησο.
Το 1825 ο Οδυσσέας κατηγορείται από τους εχθρούς του για προδοσία. Αποφεύγοντας συστηματικά κάθε συμπλοκή με τα κυβερνητικά σώματα για να μη χυθεί πολύτιμο αδελφικό αίμα, αποτραβήχτηκε στις Λιβανάτες. Ύστερα από μερικές μικροσυμπλοκές στις αρχές Απριλίου, παραδόθηκε στο διώκτη του Γιάννη Γκούρα στις 7 Απριλίου 1825, με τη ψευδή υπόσχεση ότι θα τον έστελνε στην Πελοπόννησο για να δικαστεί από τη Διοίκηση. Το τέλος του στην Ακρόπολη είναι μαρτυρικό.
Η σημαντικότερη πολεμική αναμέτρηση που έλαβε χώρα στη Λοκρίδα είναι η μάχη του Μαρτίνου στις 29 Ιανουαρίου 1829. Αποτέλεσε μια από τις τελευταίες πολεμικές αναμετρήσεις της ελληνικής επανάστασης.
Οι στρατιωτικές ικανότητες του Βάσσου Μαυροβουνιώτη, η αλαζονεία του Μαχμούτ, η καλή οχύρωση του χωριού του Μαρτίνου, ο πατριωτισμός των ελλήνων αγωνιζόμενων καθόρισαν τη νικηφόρα έκβαση της μάχης για την ελληνική πλευρά.
Η σημασία της έκβασης της μάχης για την οριστική απελευθέρωση της Ελλάδας και την επέκταση των συνόρων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους στα όρια Δομοκού – Άρτας ήταν καθοριστική.
Είναι εμφανές από την εξιστόρηση των γεγονότων ότι η Λοκρίδα, μέσα από την ηγεσία των προσωπικοτήτων που πρωταγωνίστησαν στον απελευθερωτικό αγώνα στην περιοχή και τις αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα σε αυτή, σήκωσε βαρύ τίμημα για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Ως συνεχιστές των άξιων προγόνων μας, οφείλουμε να σταθούμε με ελπίδα και αισιοδοξία μπροστά στο μέλλον μας. Με τη δύναμη της φυλής μας και της ιστορικής πορείας των 200 ετών της νεώτερης Ελλάδας πρέπει να επιτύχουμε να ανταπεξέλθουμε νικηφόρα στις σύγχρονες προκλήσεις και να αναδειχθούμε αντάξιοι των προγόνων μας.
Τιμούμε τους ήρωες του 1821 και εορτάζουμε την εθνική μας αναγέννηση μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οφείλουμε με περηφάνια να ενθυμούμαστε τους ήρωες που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την παντοδύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία και να εμπνευστούμε από τον αγώνα τους. Καλούμαστε σήμερα να σταθούμε 200 χρόνια μετά άξιοι συνεχιστές της διαχρονικής ιστορικής πορείας του ελληνισμού από την απαρχή του ελληνικού έθνους και πολιτισμού ως το μακρινό μέλλον που πρέπει να είναι ο στόχος μας!
Χρόνια πολλά Λοκρίδα, χρόνια πολλά Ελλάδα!
Η Ελλάδα, η αγαπημένη μας πατρίδα, γιορτάζει!
Οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε!
Αισθανόμαστε υπερηφάνεια και ταυτόχρονα δέος για το μεγαλείο της ψυχής των αγωνιστών του 1821.
Η Στερεά Ελλάδα αποτέλεσε τον τόπο που δόθηκαν ιστορικές μάχες για την απελευθέρωση, σπουδαίοι αγωνιστές έδωσαν το αίμα τους για να μπουν τα θεμέλια ενός ελευθέρου και ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Σήμερα, απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της αυτοθυσίας, είμαστε ελεύθεροι, ορίζουμε τη μοίρα μας, χτίζουμε το μέλλον μας.
Μέσα σε αυτή την διαδρομή των 200 χρόνων η Ελλάδα και η Στερεά έχουν προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά. Έχουν αποκτήσει έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό προσανατολισμό και είναι πρωταγωνιστές στις εξελίξεις.
Παλεύουμε για μια Ελλάδα, που θα την θαύμαζαν όσοι αγωνίστηκαν για αυτή. Ο αγώνας και η θυσία τους αποτελεί για εμάς ύψιστο χρέος και ευθύνη. Έχουμε πίστη και θα πετύχουμε. Το οφείλουμε στους ηρωικούς αγωνιστές του 1821, το χρωστάμε στα παιδιά μας.
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αρχηγός μείζονος μειοψηφίας Δήμου Λαμιέων): “Η Εθνεγερσία του 1821 αποτελεί για μας τους Έλληνες αστείρευτη πηγή έμπνευσης, υπερηφάνειας και αυτογνωσίας. Είναι ένα διαρκές ορόσημο του Ελληνισμού και ένα διαχρονικό σύμβολο της πίστης μας στην ελευθερία και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Γι’ αυτό, τιμούμε και υποκλινόμαστε στους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτά τα ιδανικά, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.
200 χρόνια από την έναρξή της, ο φετινός εορτασμός της Επανάστασης του 1821, μας βρίσκει μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και σε σύνθετα και δισεπίλυτα προβλήματα που επιδεινώνονται εξαιτίας της επιθετικότητας της νέο-οθωμανικής και αναθεωρητικής Τουρκίας, στα πλαίσια ενός πολύ-πολικού, σύνθετου και ρευστού κόσμου στον οποίο ζούμε.
Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο σήμερα να αναβαπτιστούμε στην αστείρευτη πηγή έμπνευσης των εθνικών μας ιδεωδών, και στον διαχρονικό δείκτη πορείας ως προς το εθνικό μας χρέος απέναντι στη πατρίδα και στην ιστορία μας που είναι αναντίρρητα η παλιγγενεσία του 1821.
Με εθνική συνεννόηση, σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα πρέπει άμεσα να λάβουμε τις αποφάσεις μας στα πλαίσια ενός νέου πατριωτισμού που θα εκπληρώσει το ιστορικό μας χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές αλλά και στην ιστορία μας.
Εξάλλου κάθε φορά που οι συνθήκες απαιτούσαν και απαιτούν – όπως και τώρα – τον επανακαθορισμό της πορείας μας και την αναζήτηση τρόπων για την διόρθωση αυτής, η Επανάσταση του 1821 και τα διαχρονικά της μηνύματα, αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό.
Γι’ αυτό και σήμερα – όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν – διακόσια χρόνια από την έναρξή της, πρέπει να παίξει το ρόλο του καταλύτη για την εθνική αφύπνιση που είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για την επιβίωση και τη διαφύλαξη της ιδιοπροσωπίας του Ελληνισμού. “
ΦΩΤΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ (Διοικητής 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς): Φέτος στην εθνική μας επέτειο που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη του απελευθερωτικού αγώνα, τιμούμε όλο το προσωπικό του Τομέα Υγείας που βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του αγώνα. Οι Δομές Υγείας της Ελλάδας είναι η Εθνική μας Άμυνα.
Με αίσθημα συγκίνησης, εθνικής υπερηφάνειας και ευθύνης, τιμούμε σήμερα τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της σημερινής δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε, προκειμένου να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς μας και ασφαλώς θα βγούμε νικητές.
Τιμούμε εκείνους που με τον αγώνα τους, στάθηκαν όρθιοι μπροστά στη μοίρα τους, που έγραψαν το πιο μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας και επανέφεραν την Ελλάδα στο χάρτη της υφηλίου.
Ο αγώνας των προγόνων μας είναι η κληρονομιά μας και οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι να τη διατηρήσουμε. Ας κρατήσουμε ψηλά το ’21 και ας φωτιζόμαστε από το παράδειγμά του. Είναι χρέος μας να τιμούμε και να σεβόμαστε την ιστορία και την ελευθερία του έθνους μας.
Η χώρα μας γιορτάζει φέτος τη μεγάλη επέτειο του σημαντικότερου σταθμού της νεότερης ιστορίας της, τα 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης και του αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας, 200 χρόνια ελεύθερου Ελληνικού Κράτους .Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας κοινότητας .
Ας τιμήσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης δείχνοντας το δρόμο της δημιουργίας έχοντας το βλέμμα στο μέλλον.
ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ: Γιορτάζουμε σήμερα τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, του μεγάλου αγώνα του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία. Μια κορυφαία εθνική επέτειο εμπνευσμένη από τη Γαλλική επανάσταση και τα κηρύγματα του Διαφωτισμού, που σηματοδότησαν τον πάνδημο νικηφόρο αγώνα των Ελλήνων για την κατάκτηση της ελευθερίας και την έναρξη του νεότερου εθνικού βίου.
Τιμούμε αυτή τη μέρα τους προγόνους μας αγωνιστές του ΄21.
Η δράση και τα ηρωικά τους κατορθώματα αποτελούν για μας οδηγό και πηγή έμπνευσης , γονιμοποιούν τη σκέψη μας και εμπλουτίζουν τη δυναμική του εμείς.
Η σημερινή επέτειος αποτελεί μία ευκαιρία για την εθνική μας αυτογνωσία, για στοχασμό, αναστοχασμό και για ένα διαρκή Διαφωτισμό.
Σήμερα σε δύσκολες μέρες, που μετράμε και πενθούμε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται, δηλώνουμε απαρέγκλιτα την πίστη μας στους διαρκείς και δίκαιους αγώνες για την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια, για τη δημοκρατία, για την ισονομία, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για τον Άνθρωπο.
Η ιστορική συνείδηση διδάσκει και προτάσσει την πράξη ως απόδειξη της αληθινής αγάπης για την Πατρίδα.
ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ: Σήμερα που τιμούμε τα 200 χρόνια είναι σκόπιμο και χρήσιμο να θυμηθούμε τα λόγια των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1821.
«Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί.»
(Απομνημονεύματα Γιάννη Μακρυγιάννη)
«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελλοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, πυροτοθήκες μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την εδική μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα όπου ενικήσαμε, όπου ετελειώσαμε με καλό τον πόλεμό μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμε, ηθέλαμε τρώγει κατάρες, αναθέματα».
(Απομνημονεύματα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη)
Τιμή και Δόξα στους Έλληνες Ήρωες!