Φθιώτιδα

Μηνύματα για τη σημερινή διπλή γιορτή της Λαμίας

Συμπληρώνονται σήμερα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τη Γερμανική κατοχή, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Λουκά.

Με αφορμή την ιστορική μέρα για την πόλη, λάβαμε τα ακόλουθα μηνύματα από πολιτικούς , κόμματα και φορείς:

ΘΕΜΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ (Βουλευτής ΝΔ Φθιώτιδας): “Σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου του 1944, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της Αγίου Λουκά, η πόλη μας ανέπνευσε και πάλι ελεύθερα έπειτα από 4 χρόνια ναζιστικής κατοχής.

78 χρόνια μετά, χάρη σε αυτούς που με απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση πάλεψαν για την ελευθερία της πατρίδας μας,  ατενίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.

Πιστοί στις ίδιες αξίες και ιδανικά, ενωμένοι απέναντι σε κάθε διχαστική φωνή, αγωνιζόμαστε και σήμερα με  αποφασιστικότητα και ομοψυχία για την αντιμετώπιση των νέων εθνικών προκλήσεων που  παρουσιάζονται.

Καλή Δύναμη και Υγεία σε όλες και όλους!

Χρόνια πολλά στην αγαπημένη μας Λαμία!”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φθιώτιδας): «Η 18η Οκτωβρίου 1944 σηματοδοτεί μία μεγάλη διπλή εορτή για την πόλη της Λαμίας. Τη γιορτή του Αγίου Λουκά, πολιούχου της πόλης μας και την απελευθέρωση της από τις ναζιστικές δυνάμεις. Μπροστάρης, του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο Άρης Βελουχιώτης ο οποίος απώθησε τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις και εκφώνησε την χαραγμένη με ανεξίτηλο τρόπο στην ιστορική μνήμη, εμπνευσμένη ομιλία του.

Σε μία χρονική περίοδο διαδοχικών, πολλαπλών και πολυεπίπεδων κρίσεων, την ώρα που η παγκόσμια γεωπολιτική αρχιτεκτονική αλλάζει και τα θεσμικά κεκτημένα αμφισβητούνται. Την ώρα που οι συνέπειες της εξωγενούς αναταραχής και της ενδογενούς αβελτηρίας επαυξάνουν τις πιέσεις στην κοινωνία διαρρηγνύοντας τη συνοχή της, πολιτικός κόσμος, θεσμικοί φορείς και οι πολίτες, διδασκόμενοι και εμπνεόμενοι από τα μηνύματα που απορρέουν από την ιστορική μας παρακαταθήκη, τους αγώνες και τις θυσίες εκείνων προς τους οποίους οφείλουμε τιμή και ευγνωμοσύνη, οφείλει να εργάζεται με συνέπεια, ομοψυχία, ενότητα και αλληλεγγύη για την πρόοδο της περιοχής μας και της χώρας μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.»

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ (Δήμαρχος Λαμιέων): 78 χρόνια πέρασαν από την ημέρα που οι καμπάνες του Αγίου Λουκά χτύπησαν χαρμόσυνα, σημαίνοντας τη Λευτεριά.

78 χρόνια, από την ημέρα εκείνη που, η πληγωμένη Λαμία, αλλά και όλη η Ελλάδα, άρχιζε να ελπίζει ξανά και να ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία.

Τον Οκτώβρη του 1944, τα μηνύματα της απελευθέρωσης από τον γερμανικό ζυγό έφταναν στη Λαμία και οι καμπάνες ανήμερα του Αγίου Λουκά, του πολιούχου της πόλης μας, προμήνυαν ξανά τη χαρά.

Τούτες τις ώρες όμως, πρέπει να γυρίσουμε το βλέμμα μας πίσω, στα γεγονότα της εποχής εκείνης.

Να θυμηθούμε τις αφηγήσεις, αλλά και τις αναμνήσεις των μεγαλυτέρων.

Σαν χθες, οι αντάρτες της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, συγκρούονταν με τους Γερμανούς, στη Μεγάλη Βρύση.

Οι Γερμανικές μεραρχίες ετοιμάζονταν να φύγουν από την πόλη, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια.

Οι αποθήκες πυρομαχικών στο στρατόπεδο Τσαλτάκη, το εργοστάσιο της ηλεκτρικής στην οδό Λεωνίδου, το τηλεφωνικό κέντρο στην οδό Αινιάνων, οι αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού με τρόφιμα για τους πεινασμένους της περιοχής, ήταν οι στόχοι τους.

Εκεί όμως, βρέθηκαν τρεις ήρωες, τους οποίους οφείλουμε να θυμόμαστε πάντοτε, καθώς είναι αυτοί που απέτρεψαν τα χειρότερα.

Ο Ευγένιος Ντε Σιμόνε, ως αιχμάλωτος των Γερμανών, υποχρεώθηκε από τους Γερμανούς να τοποθετήσει εκρηκτικά στις αποθήκες των πυρομαχικών στο Τσαλτάκη, για να τα πυροδοτήσουν οι ίδιοι,  κατά την αποχώρησή τους.

Την παραμονή του Αγίου Λουκά, με κίνδυνο της ζωής του, κόβει τα καλώδια και έσωσε τη Λαμία από βέβαιη καταστροφή.

Το ίδιο έκανε σε συνεννόηση με την αντίσταση και ο Αυστριακός Τζόζεφ Μπλέχινγκερ, που με κίνδυνο της ζωής του, κόβει τα καλώδια και διαφεύγει στη Στυλίδα.

Μετά τον πόλεμο και οι δύο, πήραν την Ελληνική υπηκοότητα και έζησαν στη Λαμία.

Τις κρίσιμες εκείνες ώρες,  στην πόλη βρίσκεται και ο Σουηδός Στουρέ Λιννέρ, ως αντιπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και μετέπειτα διπλωμάτης.

Ο ίδιος οργανώνει ομάδες περιφρούρησης για να αποφευχθούν οι ανατινάξεις από τους Ναζί, το πλιάτσικο και οι λεηλασίες.

Σαν χθες τα μεσάνυχτα, πήγε στο σπίτι του Γερμανού διοικητή, στην οδό Τσιριμώκου και Μανωλίδου, και τον έπεισε να μην πυροδοτηθούν τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί, σώζοντας με αυτόν τον τρόπο τις βασικές υποδομές που είχαν απομείνει στη πόλη μας.

Λίγες  ώρες αργότερα, τα αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ, ελέγχουν πλήρως την κατάσταση.

Οι καμπάνες της λευτεριάς, ανήμερα του Αγίου Λουκά, του πολιούχου της Λαμίας,  μας  έφεραν και πάλι το χαμόγελο, όμως τα σημάδια της κατοχής, παρέμειναν ανεξίτηλα.

Ο αγώνας των Λαμιωτών και των Ελλήνων στην Εθνική αντίσταση,  έβρισκε τη δικαίωσή του.

Όμως δυστυχώς αυτό κράτησε λίγο.

Η χώρα μας βρέθηκε στη δίνη ενός εμφυλίου πολέμου, που κράτησε την πατρίδα μας για πολλά χρόνια διχασμένη και καθηλωμένη, την ώρα που άλλοι λαοί, γεύονταν τα αγαθά της ειρήνης.

Η Λαμία, μια πόλη μέσα στα συντρίμμια, αλλά με μια ελπίδα να αναγεννηθεί.

Παρά τις αντιξοότητες, οι Λαμιώτες όπως και όλοι οι Έλληνες, βρήκαν τη δύναμη να βαδίσουν μπροστά.

Βρήκαν τη δύναμη να κλείσουν όλες τις πληγές και τα σημάδια της κατοχής, αλλά και του εμφύλιου σπαραγμού που την ακολούθησε.

Βρήκαν τη δύναμη να χαράξουν νέα πορεία.

Η 18η Οκτωβρίου του 1944 είναι αναμφίβολα η ημέρα που σηματοδότησε το μέλλον του γενναίου λαού μας και της Λαμίας.

Σήμερα, τη 18η Οκτωβρίου του 2022 η Λαμία και η οικουμένη ολόκληρη βρίσκονται και πάλι μπροστά σε αναπόφευκτες απειλές, οι οποίες δυστυχώς μας φέρνουν αντιμέτωπους με νέες οικονομικές, ενεργειακές αλλά και ανθρωπιστικές κρίσεις και μας υποχρεώνουν να ρίξουμε βαθιές ματιές στη διαδρομή μας, στην ιστορία μας αλλά και στα λάθη μας και να αναζητήσουμε εκ νέου τον προσανατολισμό μας.

Σήμερα, ψύχραιμα και με διάθεση αυτοκριτικής, καλό είναι να δούμε ως κοινωνία τα λάθη και τις παραλείψεις μας.

Να μην ξεχνάμε ότι, εκείνοι που έγραψαν το έπος του ’40 και την εθνική αντίσταση, εκείνοι που μας άφησαν παρακαταθήκη τις Θερμοπύλες, την Αλαμάνα, τον Γοργοπόταμο, εκείνοι που ήθελαν μία Πατρίδα ελεύθερη και αξιοπρεπή, ήταν άνθρωποι σαν εμάς. Άνθρωποι, όμως, που δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται, να ελπίζουν, να οραματίζονται, άνθρωποι που πίστεψαν και με τη συνεργασία, πέτυχαν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, εορτάζουμε σήμερα τον «Λουκά τον αγαπητό», τον Ευαγγελιστή της χαράς, και μέσα από αυτόν αντλούμε αισιοδοξία και έμπνευση, αλλά και δύναμη για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, να ξεπεράσουμε τις καθημερινές αντιξοότητες  με αλληλεγγύη και κοινωνική υπευθυνότητα.

Σήμερα, που παλεύουμε να βγούμε νικητές σε μια διαφορετική μάχη, ας έχουμε συνοδοιπόρο τον Προστάτη της πόλης μας, ο οποίος κατά τις θυελλώδεις εποχές της ιστορίας, ως ιατρός, θεραπεύει τα νοσήματα των ασθενών και ως Άγιος, λυτρώνει τις ψυχές των πιστών.

Ας έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας ώστε να συνεχίσουμε τα έργα μας με ταπεινότητα, εργατικότητα και ομαδική προσπάθεια, για να μπορεί ο τόπος μας να βαδίζει στο δρόμο της προόδου.

Το οφείλουμε σε εκείνους που πάλεψαν και παλεύουν.

Το οφείλουμε σε όλους εκείνους που έρχονται και ελπίζουν.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Ας πράξουμε με τη σειρά μας αυτά που αναλογούν στο καθένα από εμάς, για να πάμε τη Λαμία μας μπροστά και ας ακολουθήσουμε με ομοψυχία το δρόμο που μας δείχνει ο Άγιος Λουκάς προς τον συνάνθρωπο, βαδίζοντας πάντα κάτω από την σκέπη και την ευλογία Του.

«Ακέστωρ σοφώτατε, Ιερομύστα Λουκά, πρέσβευε σωθήναι και φωτισθήναι ημάς».

Εύχομαι σε όλες και σε όλους Χρόνια Πολλά.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φθιώτιδας: Συμπληρώθηκαν 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 18 Οκτωβρίου 1944.

Τιμάμε τη θυσία των αγωνιστριών και αγωνιστών της Αντίστασης, καθώς και όλων των πατριωτών που με απαράμιλλο θάρρος και γενναιότητα πολέμησαν και αγωνίστηκαν για μια πατρίδα ελεύθερη και ανεξάρτητη, με ισότητα, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη τιμή στον συμπατριώτη μας πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, που ξεκίνησε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από την Καλύβα Στεφανή και μαζί με χιλιάδες άντρες, γυναίκες, νέους και νέες δημιούργησαν την εποποιία της αντίστασης, τον λαϊκό στρατό του ΕΛΑΣ και την Ελεύθερη Ελλάδα.

Τιμούμε παράλληλα όλους όσοι έδωσαν τον αντιφασιστικό αγώνα στην Ευρώπη και τον κόσμο για να νικηθεί το τέρας του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού. Μια νίκη που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των χιλιάδων ηρωικών πράξεων του λαού μας, οργανωμένων και αυθόρμητων, το νικηφόρο αγώνα για την επιβίωση, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, τις μάχες κατά του κατακτητή,  τη μάχη της σοδειάς.

Μια τέτοια ημέρα όμως δεν θα μπορούσαμε να λησμονήσουμε τα ναζιστικά εγκλήματα, το λιμό του φοβερού χειμώνα του 1942, το σκοτάδι και τον τρόμο Κατοχής, τα εκατοντάδες καμένα χωριά και τους μαρτυρικούς τόπους, την Υπάτη, το Δίστομο, το Κομμένο, τα Καλάβρυτα, το σκοπευτήριο της Καισαριανής, το μπλόκο της Κοκκινιάς. Εγκλήματα τα οποία ακόμα δεν έχουν βρει δικαίωση και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό είναι διαρκής και επίμονος. Στις πόλεις, στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, παντού, αντιστεκόμαστε στους νοσταλγούς του φασισμού και στην ακροδεξιά τους ρητορεία. Παλεύουμε με διαρκή πολιτικό και κοινωνικό αγώνα ενάντια στη λογική των ίσων αποστάσεων και την ψευδεπίγραφη θεωρία των δύο άκρων.

Η μνήμη είναι το όπλο μας ενάντια σε όσους απειλούν να κάνουν την Ελλάδα και την Ευρώπη σκοτεινή ήπειρο ξανά.

  • Μνήμη διαρκής και ζωντανή. Ποτέ πια φασισμός.
  • Ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη για όλους τους λαούς

Ιδιαίτερα σήμερα η κοινωνία μας δε μπορεί για πολύ ακόμη να βυθίζεται. Η ηθική, κοινωνική και οικονομική παρακμή της χώρας πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Μετά από μία τριετία οδυνηρών κυβερνητικών χειρισμών προς το συμφέρον των λίγων ο τόπος πρέπει να ανασάνει. Η προκήρυξη εκλογών είναι αναγκαία όσο ποτέ.

Τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας, όσο και στα θέματα της οικονομίας, της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και της καταβαράθρωσης της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής η πολιτική αλλαγή με την δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης προβάλλει καθαρά ως ζήτημα υπαρξιακό για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ αγωνίζεται για το σκοπό αυτό. Ο λαός έχει το λόγο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ (Βασίλης Κυριακάκης): Η 18η Οκτώβρη 1944, ημέρα απελευθέρωσης της πόλης μας από τη γερμανική ναζιστική κατοχή,

είναι το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της πόλης μας. Στη συνείδηση των δημοτών μας, αλλά και στην επίσημη ιστορία του τόπου έχει καταγραφεί ως η μέρα της εκδίωξης από την πόλη μας και των τελευταίων γερμανικών στρατευμάτων κατοχής από τις δυνάμεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) και της λαϊκής αντίστασης. Δύο μέρες μετά,

στις 20/10/44, χιλιάδες λαού από τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή επεφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή στους μαχητές και στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, ο οποίος εκφώνησε από την πλατεία Ελευθερίας τον περίφημο λόγο του.

 Η περιοχή μας αξιώθηκε να γίνει το κέντρο της ένοπλης Αντίστασης του ΕΛΑΣ που γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στη Λαμία ανήκει επίσης η τιμή να είναι η γενέτειρα του Άρη Βελουχιώτη αλλά και πολλών ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών που αγωνίστηκαν, έπεσαν στο πεδίο της μάχης ή εκτελέστηκαν σε αντίποινα από το ναζιστικό στρατό κατοχής.

 Η 18η Οκτώβρη, είναι ημέρα τιμής και μνήμης που ανήκει πάνω από όλα στους Αντιστασιακούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

 Η φετινή επέτειος της απελευθέρωσης βρίσκει τον ελληνικό λαό να στενάζει κάτω από μια νέα ιδιότυπη κατοχή. Μετά από 12 χρόνια μνημονιακών και «μεταμνημονιακών» κυβερνήσεων καταστροφής έχει βαθύνει η εξάρτηση και υποδούλωση της χώρας στις ξένες δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ). Η συνέχιση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την

απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από την καταστροφικότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στους λαούς των κυρώσεων της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, διευρύνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο λαό. Η πρωτοφανής δε δουλοπρέπεια και ο ραγιαδισμός και της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης εγκυμονεί ορατούς πλέον κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Σ’ αυτή τη συγκυρία ο αγώνας για την απελευθέρωση από τη νέα ιδιότυπη κατοχή αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη και προϋπόθεση επιβίωσης του λαού και της χώρας.

 Η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης πρωτοβουλιών αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία, καθώς και τον αγώνα για τη δημιουργία του αναγκαίου κοινωνικού μετώπου ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης.

Παράλληλα, συνεχίζει να συμβάλλει στη διαφύλαξη της συλλογικής ιστορικής μνήμης και στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τον τόπο μας, αλήθειας που τόσο βάλλεται συστηματικά από τους ιδεολογικούς ταγούς του συστήματος σε μια γενικευμένη προσπάθεια διαστρέβλωσής της, ξαναγραψίματος της ιστορίας με όρους αντιδραστικούς.

 Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει κανείς σήμερα τους αντιστασιακούς απελευθερωτές της πόλης μας και το άξιο τέκνο της, Άρη Βελουχιώτη, είναι να συμμετέχει στους αγώνες του σήμερα και του αύριο για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Δικαιοσύνη, ακολουθώντας το δρόμο που αυτοί άνοιξαν, το δρόμο της μέγιστης λαϊκής ενότητας και του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε κάθε λογής κατακτητές.

ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (Υποψήφιος Δήμαρχος Λαμιέων): Η πόλη γιορτάζει. Η μνήμη καλεί. Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε το έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, Πολιούχου της Λαμίας αλλά και την απελευθέρωση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Η σημερινή ημέρα που αποτελεί διπλή γιορτή για τη Λαμία, μας υπενθυμίζει το απαραβίαστο δικαίωμα όλων των λαών να δημιουργούν ελεύθερα την ιστορία τους και να επιλέγουν την ειρήνη και τα αγαθά της ανεξαρτήτως δυσκολιών ή θυσιών.
Χρόνια πολλά Λαμία!

Σχετικές αναρτήσεις

Eξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διακινούσε ναρκωτικά στη Λαμία

efthia

Λύθηκε το πρόβλημα στο νηπιαγωγείο Λιβανατών με παρέμβαση Σταϊκούρα

efthia

Εκδηλώσεις την Κυριακή στη Νέα Μαγνησία Λαμίας

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο