O βουλευτής Γιώργος Κοτρωνιάς παρευρέθηκε στην κοπή της επετειακής πρωτοχρονιάτικης πίτας των Γενικών Αρχείων του Κράτους για τα 50 χρόνια λειτουργίας.
Κατά την τελετή η Προϊσταμένη Σοφία Βακιρτζηδέλη έκανε έκκληση για την μεταστέγαση των Αρχείων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις ώστε και να προστατευθούν αλλά και να ταξινομηθούν σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές.
Ο βουλευτής συναισθανόμενος την σημασία και την αξία της προστασίας, διατήρησης και αξιοποίησης των Γενικών Αρχείων για την ιστορική ταυτότητα της περιοχής μας απέστειλε προς την Υπουργό Παιδείας, τον Περιφερειάρχη Στερεάς και τον Δήμαρχο Λαμιέων την ακόλουθη επιστολή :
«Είναι γνωστό σε όλους ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Τμήμα Γ.Α.Κ. Φθιώτιδας, τα οποία με πολύ μεράκι στέριωσε ο ιστορικός φιλόλογος κ. Δ. Νάτσιος και με μεγάλη επιμέλεια εμπλουτίζει και υπηρετεί η σημερινή Προϊσταμένη κ. Σ. Βακιρτζηδέλη, αποτελούν μία ανεκτίμητη δημόσια πνευματική περιουσία για τη Φθιώτιδα και τη Λαμία και μία τεράστια δεξαμενή ιστορικών πληροφοριών για το νεότερο Ελληνικό κράτος.
Είναι επίσης γνωστό ότι, τα Αρχεία στεγάζονται σε χώρο που παραχώρησε παλαιότερα ο Δήμος Λαμιέων στον επί της οδού Αινιάνων (κτίριο στέγασης αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων) χώρο ο οποίος, αν ληφθεί υπόψιν ο όγκος και η συνεχής αύξησή του από νέες εισροές, είναι ανεπαρκής για την φιλοξενία και επεξεργασία τόσο πολύτιμων εγγράφων.
Κοινή διαπίστωση όλων ότι, η αποτυπωμένη στα χαρτιά ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά είναι υποβαθμισμένες και υπάρχει ανάγκη μεταστέγασης, προστασίας και εκσυγχρονισμού με ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους.
Πιστεύω ότι, πρέπει να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στερεάς, αφ΄ενός με τη διάθεση ενός άλλου μεγαλύτερου και επαρκούς χώρου, αφετέρου με ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης-σωτηρίας και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του υλικού, ώστε τα Αρχεία αυτά να αποτελέσουν εργαλείο για τους ιστορικούς και κοινωνικούς μελετητές, ασφαλή κιβωτό της ιστορίας μας και πηγή γνώσης και αυτογνωσίας για τους νεότερους Έλληνες.
Η διάθεση υφιστάμενου ακινήτου ή η αγορά νέου ακινήτου ή η ανέγερση νέου, μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι το πρώτο ζητούμενο και η ένταξη της ψηφιοποίησης και της αρχειοθέτησης σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι το δεύτερο βήμα ώστε να ολοκληρώσουμε ένα χρέος όχι προς τα Αρχεία αλλά προς την ιστορία και το μέλλον μας».