Η ακρίβεια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, επιφέροντας κρίση και ανέχεια σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στους μισθωτούς οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να μένει σταθερό αλλά οι τιμές στα πάντα γύρω τους να αυξάνουν. Η ενεργειακή κρίση έχει έρθει να προσθέσει επιπλέον κόστος σε όλους τους τομείς και οδηγεί την αγορά σε αλυσιδωτές αυξήσεις προϊόντων.
Η κυβέρνηση και ο κος Σταϊκούρας μιλάνε για εισαγόμενη κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Εκφράζουν τη μισή αλήθεια και πρέπει να θυμηθούμε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας και σε σειρά προϊόντων έχει ξεκινήσει σχεδόν από την προηγούμενη άνοιξη. με την αποτυχημένη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αλλά και τους κραδασμούς που επέφερε η προώθηση τους εμβολιαστικού προγράμματος και τα άνοιξε – κλείσε στην αγορά.
Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί το ισοζύγιο αγαθών. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν και πριν αρνητικό αλλά μετά την πανδημία έκανε βουτιά στο κενό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ όλοι οι παραγωγικοί τομείς όλων των χορών είχαν προσωρινή παύση λόγω κορονοϊού, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους επανήλθαν με ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Το μειονέκτημα αυτό δεν είναι παρά αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών για να μην στηριχθεί η εξέλιξη και μετάβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ανάπτυξη των ανάλογα κατάλληλων υποδομών.
Ας επιχαίρει η κυβέρνηση για την ψηφιακή μετάβαση του κράτους. Στον αντίποδα, επέλεξε να αφήσει απλά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βορρά σε έναν ασύμμετρο ανταγωνισμό λίγων και μεγάλων επιδοτώντας τες μόνο για να κλείσουν αντί της επιδότησης για να ετοιμάσει τον παραγωγικό ιστό για την μετάβαση και τις φόρτωσε με επιπλέον βάρη με την αποτυχημένη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας αλλά και τους κραδασμούς που επέφερε η ασθμαίνουσα προώθηση τους εμβολιαστικού προγράμματος και τα άνοιξε – κλείσε στην αγορά.
Μεγάλο μέρος του αρνητικού σκέλους στο ισοζύγιο αγαθών αποτελούν οι εισαγωγές καυσίμων, με ανάλογα αρνητικό ρυθμό μεταβολής. Εξ’ αυτού προκύπτει και η στάση του Υπουργείου Οικονομικών να μην ακουμπά το ζήτημα της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά να λαμβάνει μέτρα εμπαιγμού, μόνο και μόνο για να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση. Παρότι πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μία μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα επέφερε – λόγω ελαστικότητας – αύξηση των φορολογικών εσόδων, η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκρατήσει τις εισαγωγές καυσίμων για να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ουσιαστικά προσπαθεί να κρύψει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε δημιουργώντας πολλαπλάσια προβλήματα που αφορούν το σήμερα και το αύριο.
Αποκύημα όλων αυτών είναι όλα αυτά τα κόστη να μεταφέρονται στους καταναλωτές και να πλήττουν κυρίως τους μισθωτούς και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτοί σήμερα σηκώνουν εκ νέου το βάρος σε βαθμό που δεν τους αναλογεί. Τραγικό στοιχείο αποτελεί το ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας θέλουν να παράγουν αλλά δεν μπορούν.
Τα συνδικάτα προκήρυξαν την πρώτη απεργία για την Τετάρτη 6 Απριλίου και προσκαλούν σε έναν, το δίχως άλλο, δίκαιο αγώνα. Οι ανησυχίες για επιδείνωση της κατάστασης, για αύξηση της ανεργίας και περεταίρω επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου είναι πέρα για πέρα βάσιμες και καθιστούν τη στήριξη της απεργίας στο πλευρό των συνδικάτων και των εργατικών κέντρων υπόθεση που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.
Παπαγόρας Αντώνιος
Οικονομολόγος
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής