Στην ανακοίνωση του υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προέβη σήμερα ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόκειται για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στις ανακοινώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόσωπο που επιλέγει καθιστά τον συμβολισμό της επιλογής του ακόμη πιο σημαντικό σε μια εποχή που «η χώρα μας αφήνει πίσω την κρίση και κάνει πράξη της αναγέννησή της».
«Ανοίγουμε ένα παράθυρο στο μέλλον. Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού, όμως η Δημοκρατία είναι γένους θηλυκού» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτού ανακοινώσει το όνομα της πρώτης γυναίκας υποψήφιας για την προεδρία της Δημοκρατίας στην ελληνική Ιστορία.
«Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, τιμώντας στο πρόσωπό της την σύγχρονη Ελληνίδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «σε αυτή τη συγκυρία η παρούσα βουλή έχει τη δυνατότητα να γράψει ιστορία και είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι με την Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του, ενώ το απόγευμα ενημέρωσε σχετικά και τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.
«Αποδέχομαι με αίσθημα ευθύνης»
Η δήλωση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:
Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα.
Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.
Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων.
Βιογραφικό
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.
Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).
Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».
Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..
Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.
Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά:
- «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)
- «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)
- «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)
- «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)
- «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)
- «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)
- Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)
- «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)
- «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)
- «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, 1/2016)
- «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)
- «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)
- «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),
- «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)
- Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)
- Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)
- Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)
- Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)
- Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)
- Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)
- Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)
- Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)
- Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)
- Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.
Η διαδικασία εκλογής Προέδρου
Με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί και με απλή πλειοψηφία, όμως στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική. Προβλέπονται πλέον πέντε ψηφοφορίες μέχρι να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία (200, 200, 180, 151 και στο τέλος πλειοψηφία επί των παρόντων).
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 13 Μαρτίου.
Σημειώνεται τέλος, πως μετά τη συνταγματική αλλαγή του 1985, ο ρόλος του Προέδρου είναι επί της ουσίας συμβολικός, καθώς το σύστημα διακυβέρνησης είναι πλέον πρωθυπουργοκεντρικό. Ωστόσο, ο ΠτΔ είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας, καθώς προσωποποιεί το ανώτατο πολιτικό αξίωμα. Στο πρόσωπό του συμβολίζεται η ευρύτερη ενότητα του έθνους.
Οι πρώτες αντιδράσεις για την Σακελλαροπούλου
Πηγές από την αντιπολίτευση αναφέρουν ότι τα όργανα των κομμάτων θα συγκληθούν για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την πρόταση του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν άμεσα και, εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το ζήτημα.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό.
«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του, αναφέρει ότι το κόμμα θα λάβει τις αποφάσεις του αύριο το μεσημέρι (στις 3) σε κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει – ούτε τώρα επικεντρώνει – στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας». «Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Η Ελληνική Λύση στο πρώτο σχόλιό της μίλησε για «αριστεροφοβία» από πλευράς κυβέρνησης
Αναλυτική η ανακοίνωση:
Με αφορμή την ανακοίνωση του ονόματος της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψηφίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επισημαίνει:
Όταν, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως το όνομα του υποψηφίου προέδρου θα είναι έκπληξη, όλοι χαρακτήριζαν την δήλωση “ό,τι νά ΄ναι”!
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου αποδεικνύει την “αριστεροφοβία” της ΝΔ! Μία ερώτηση. Ποιος την γνωρίζει στον πλανήτη, ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η άποψή της στα διεθνή θέματα;
Δεν αναφερόμαστε στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είναι αξιοσέβαστη αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι κατάλληλη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Θα συσκεφθούν τα όργανα του κόμματος και θα αποφασίσουμε σύντομα, αφού “ζυγίσουμε” το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον
Αύριο (στις 17.30) θα συνεδριάσουν τα όργανα του ΜέΡΑ25 για να καθορίσουν τη στάση τους.