Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στον Μαρτίνο, καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά διάσπαρτες, μικρές εστίες.
Ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ στο ύψος του Μαρτίνου, που αρχικά είχε κλείσει προληπτικά αλλά και λόγω του καπνού, άνοιξε και στα δύο ρεύματα, λίγο μετά τις 9 το βράδυ.
Σημειώνεται πως οι φλόγες ήταν πολύ κοντά στο εθνικό οδικό δίκτυο και από τις δύο πλευρές.
Η φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία στις 3 το μεσημέρι, κι άρχισε να κάνει στάχτη δασική περιοχή με πεύκα και πουρνάρια, έφτασε σε καλλιέργειες σιτηρών και προχώρησε προς το Κάστρο, ενώ τόσο οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, όσο και οι εναέριες που ενισχύθηκαν, μπόρεσαν να ελέγξουν αρκετά από τα μέτωπά της πολύ νωρίς, με συνέπεια λίγο μετά τις 9 το βράδυ να την ελέγξουν περιμετρικά.
Την ίδια ώρα υποχώρησαν και οι πυκνοί καπνοί από το εθνικό δίκτυο και δόθηκε εντολή να ανοίξει η εθνική οδός και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Μοίρασε ευχαριστίες ο Ηλίας Κυρμανίδης
Ικανοποιημένος από τον συντονισμό και την άμεση επέμβαση όλων των δυνάμεων, ώστε το φαινόμενο να ελεγχθεί και να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές απώλειες, παρουσιάστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Κυρμανίδης, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από το ξεκίνημα της πυρκαγιάς και αργά το βράδυ δήλωσε:
«Πριν λίγο οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έθεσαν σε σχετικό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 15.30 περίπου κοντά στο Μαρτίνο. Αυτή τη στιγμή ενεργούν οι επίγειες δυνάμεις με 20 οχήματα.
Από την πρώτη στιγμή ο συντονισμός ήταν άψογος, τόσο σε κεντρικό επίπεδο από το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήνα, όσο από το Συντονιστικό Κέντρο Λαμίας, όπου ακόμα βρίσκεται και συμμετέχει ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π. Ζώης και βέβαια με την αυτοπρόσωπη παρουσία στο πεδίο του Συντονιστή Στερεάς & Θεσσαλίας Υποστράτηγου Μ. Αποστολίδη, του Περιφερειακού Διοικητή Σ. Κορέλα και του Διοικητή της ΠΥ Λαμίας Ανδρέα Μωράτη.
Ευχαριστώ επίσης για τη συνεργασία το Δήμο Λοκρών και ιδιαίτερα το δήμαρχο Θανάση Ζεκεντέ, τον αντιδήμαρχο Πάνο Καπουκίνη και τον πρόεδρο της ΔΚ Μαρτίνου Γιάννη Ζούλη.
Από την πρώτη στιγμή σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και σε συνεργασία με το συνάδελφο αντιπεριφερειάρχη Συντονιστή Π.Π. Θανάση Καρακάντζα.
Το κακό πέρασε για σήμερα.
Το καλοκαίρι όμως είναι μπροστά και οφείλουμε να βρισκόμαστε σε μόνιμη εγρήγορση και ετοιμότητα».
Ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές
Στον τόπο της φωτιάς βρέθηκε και ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές μαζί με πολλούς αυτοδιοικητικούς της περιοχής, βοηθώντας στον συντονισμό των προσπαθιών… «Μια δύσκολη κατάσβεση βαίνει στο τέλος της. Η σημερινή φωτιά στο Μαρτίνο μας υπενθυμίζει πως πρέπει να προσέχουμε και να προστατεύουμε τον τόπο μας.
Με την ευθύνη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας και τη συνδρομή του Δήμου Λοκρών, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Αστυνομίας, των εθελοντών και ειδικά των εναέριων μέσων κατάσβεσης επιτεύχθηκε ο περιορισμός μιας επικίνδυνης φωτιάς που προκάλεσε καταστροφές σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο, αλλά και σε δασική έκταση.
Εύχομαι να είναι η τελευταία φωτιά στο Δήμο μας για φέτος».