Φθιώτιδα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ, με Ελευθερία, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Δικαιοσύνη!

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λαμία ο εορτασμός του ΟΧΙ, ο οποίος κορυφώθηκε με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, αν και σε πολλές περιοχές της χώρας, εξ αιτίας της πανδημίας, δεν έγιναν για προληπτικούς λόγους.

Παραβρέθηκαν οι τοπικές  αρχές, μεταξύ των οποίων ο μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καρα’ί’σκος, η ηγεσία του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των υπόλοιπων ένστολων Αρχών, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελένη Μπενιάτα κ.ά.

Για την επέτειο της 28ης Οκτώβρη του 1940, δείτε στη συνέχεια τα μηνύματα που εξέδωσαν επώνυμοι από τον πολιτικό χώρο:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας): Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι κορυφαία στιγμή της ιστορικής διαδρομής του ελληνικού έθνους.

Με το ιστορικό ΟΧΙ στο φασισμό και το ναζισμό και τις θυσίες της, η Ελλάδα διαδραμάτισε  σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκαλώντας παγκόσμιο θαυμασμό.

Σήμερα, στις Ελληνίδες και στους Έλληνες που – με γενναιότητα και ομοψυχία – πολέμησαν για την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια και πραγματοποίησαν το έπος του 1940, αποτίουμε φόρο τιμής.

Αντλούμε διδάγματα από τα παραδείγματα της γενναιότητας, της ομόνοιας και της ομοψυχίας, για την προστασία της ελευθερίας της ιστορικής πατρίδας μας.

Και 81 χρόνια μετά, αντιμετωπίζουμε με σχέδιο, σθένος και συνοχή, τις νέες προκλήσεις.

Ως δύναμη ειρήνης, θωρακίζουμε την ασφάλεια της Πατρίδας μας, με ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της, με σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες, με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Τις θερμότερες ευχές μου σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Κυβερνητικός εκπρόσωπος): «Το γύρισμα του κύκλου έφερε τον ελληνικό λαό σε μια από τις πιο υψηλές στιγμές του… Υπάρχει τριγύρω μου ένα ανώνυμο θαύμα, που κανείς πριν δεν το υποψιαζότανε. Ένα πράγμα που ξεμυτίζει και φυτρώνει σαν το φρέσκο χορτάρι». Γιώργος Σεφέρης, Μέρες.

Την 28η Οκτωβρίου του 1940 οι Έλληνες, αντικρίζοντας άφοβα τον θάνατο, κέρδισαν την αιώνια ζωή. Η εποποιία του 1940 συνιστά μια κορυφαία στιγμή στην μακρά πορεία του ελληνισμού. Μια πορεία γεμάτη θαύματα, τόσο σε καιρούς ειρήνης, όσο και πολέμου. Το 1940 οι Έλληνες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ιστορία, την πατρίδα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Υπερβαίνοντας τον εαυτό τους και τη δυσμενή παγκόσμια συγκυρία άνοιξαν το δρόμο για την τελική νίκη ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Τους αξίζει  αιώνιος σεβασμός και ευγνωμοσύνη. Το χρέος μας στους ήρωες του 1940 είναι να κρατήσουμε την πατρίδα αλώβητη και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ευημερούσα και αξιοζήλευτη· να μείνουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στις ιστορικές μας αξίες· να υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη και τον ανθρωπισμό.

Το μεγάλο μάθημα του 1940, όπως το διέγνωσε ο Γιώργος Σεφέρης, είναι ότι ο ελληνικός λαός ανέκαθεν κουβαλά μέσα του τα θαύματα που του χρειάζονται για να υπερβεί τις πολλαπλές δυσκολίες, που εμφανίζει η Ιστορία εμπρός του. Με αυτή την παρακαταθήκη πορευόμαστε στον 21ο αιώνα. Ατενίζουμε το μέλλον άφοβα και αισιόδοξα, καθώς στεκόμαστε πάνω στους ώμους γιγάντων».

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): Σήμερα τιμούμε την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» που αντέτεινε η Πατρίδα μας στις δυνάμεις του Άξονα, την εποποιΐα της Πίνδου και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων και των Ελληνίδων απέναντι στον κατακτητή.  Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό, καθώς επιβεβαίωσε, για ακόμα μια φορά, την ακλόνητη προσήλωση του Έθνους μας σε ιδανικά για τα οποία είμαστε υπερήφανοι. Ιδανικά που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα, όπως η ελευθερία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αίσθηση του καθήκοντος και η αγάπη για την Πατρίδα.
Εκείνο τον Οκτώβρη του 1940, η Ελλάδα στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αντί για τον εύκολο δρόμο της υποταγής, επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της αντίστασης.  Η απόκρουση των αριθμητικά υπέρτερων ιταλικών δυνάμεων κατήγαγε ένα σημαντικό πλήγμα στο κύρος του Άξονα, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της συνέχισης του αγώνα.
Το φρόνημα, η πίστη και η αγωνιστικότητα των Ελλήνων αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όλο τον ελεύθερο κόσμο, δείχνοντας το δρόμο προς την οριστική νίκη κατά της τυραννίας του ναζισμού και του φασισμού. Και αυτό γιατί το θάρρος και η αυταπάρνηση δεν μετρώνται με υλικούς όρους αλλά «..με της καρδιάς το πύρωμα και με το αίμα…».
Στη σημερινή επέτειο, ας αναλογιστούμε το μεγαλείο, την υπερηφάνεια και το κουράγιο που επέδειξε τότε σύσσωμος ο Ελληνικός λαός. Η Ελλάδα καλείται και πάλι να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών. Προκλήσεις σύνθετες και διαρκώς μεταβαλλόμενες. Προκλήσεις, η διαχείριση των οποίων απαιτεί σύνεση, ενότητα και ομοψυχία. Είναι λοιπόν ευκαιρία να συλλογιστούμε πατριωτικά πάνω απ’ όλα και να προχωρήσουμε με αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο που το οφείλουμε στα παιδιά μας αλλά και σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.

Χρόνια Πολλά!

ΘΕΜΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): «Η σημερινή μέρα αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για ανασκόπηση και σκέψη με αφορμή τα σπουδαία γεγονότα που συντέλεσαν στην Επέτειο του ΟΧΙ, στο Έπος του 1940 και στην Εθνική Αντίσταση ενάντια στα κατοχικά στρατεύματα.

Τιμούμε την απαράμιλλη γενναιότητα των Αγωνιστών και το πάθος τους για ελευθερία, αξιοπρέπεια, δημοκρατία.

Όλα αυτά που σήμερα θεωρούμε, δικαίως, κεκτημένα και αδιαπραγμάτευτα.

Στη χαραυγή μιας νέας περιόδου, μετά την επέλαση της πανδημίας και τις πολλαπλές συνέπειες που αφήνει πίσω της στην οικονομία και στην κοινωνία, η Ιστορία μας ζητά για μία ακόμη φορά, να αγωνιστούμε σκληράμε συναίνεση και αλληλοσεβασμό ώστε γρήγορα, να ανακάμψουμε χτίζοντας παράλληλα μια σύγχρονη, πιο δίκαιη και αποτελεσματική χώρα.

Να προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Να προστατεύσουμε την υγεία, τους κοινωνικά πιο ευαίσθητους συμπολίτες μας και να καλλιεργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα συνδράμουν στην πρόοδο των επόμενων γενεών.

81 χρόνια μετά το μεγάλο “ΟΧΙ”, έχουμε καταφέρει πολλά, παρά τα εμπόδια, τις αποτυχίες και τις αστοχίες που μεσολάβησαν από τότε έως τώρα και μπορούμε ακόμη περισσότερα.

Εξάλλου, με «όπλα» την ενότητα, την ομοψυχία και το πείσμα πως, ακόμα και το ακατόρθωτο είναι εφικτό, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πάντα θα γράφουν ιστορία!

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες!»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): «Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, ως μέρα μνήμης αλλά και απόδοσης τιμής στους Έλληνες που ύψωσαν το ανάστημα τους ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό, υπενθυμίζει την υποχρέωση όλων μας να αγρυπνούμε απέναντι σε φαινόμενα και απόψεις που απειλούν τη δημοκρατική ομαλότητα. Το “ΟΧΙ” παραμένει επίκαιρο ακόμη και σήμερα, το “ΟΧΙ” απέναντι σε όλα εκείνα που πλήττουν την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια των Ελλήνων.

Οι Έλληνες αγωνιστές της γενιάς του 1940, πάλεψαν με έναν ισχυρότερο αντίπαλο, με απαράμιλλο θάρρος, παροιμιώδη ανιδιοτέλεια και αξιοθαύμαστο αλτρουϊσμό. Σήμερα, μνημονεύουμε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα. Τους οφείλουμε τη μέγιστη των τιμών. Αλλά και οφείλουμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, να διαφυλάττουμε αυτή την παρακαταθήκη των ανυπέρβλητων αγώνων, με αταλάντευτη προσήλωση στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους.»

ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Κάθε χρόνο η 28η Οκτωβρίου θυμίζει στην παγκόσμια κοινότητα ότι την Ιστορία τη γράφουν οι Λαοί,  κόντρα σε αρνητικούς συσχετισμούς, σε αντιξοότητες, σε ισχυρότερους αντιπάλους.

Κάθε χρόνο, εδώ και ογδόντα ένα χρόνια, αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, που βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν, θυσιάστηκαν για την πατρίδα, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής.

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, τιμούμε το έπος του 1940, τις γυναίκες και τους άντρες, που πότισαν με το αίμα τους, το δένδρο της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Κάθε χρόνο,  στις 28 του Οκτώβρη, οι  Έλληνες και οι Ελληνίδες, επιβεβαιώνουμε και διατρανώνουμε την πίστη μας στην Ειρήνη, στη Δημοκρατία, στην Κοινωνική Δικαιοσύνη, στην Ισότητα και την Αλληλεγγύη των Λαών.

Κάθε χρόνο, στις 28 του Οκτώβρη, η Ελλάδα φωνάζει: «Όχι πια πόλεμος, όχι πια φασισμός!».

ΣΟΥΛΑ ΣΤΙΒΑΚΤΗ (Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας): Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, ο έντονος συμβολισμός της 28ης Οκτωβρίου παραμένει διαχρονικά επίκαιρος! Η Εθνική μας Επέτειος δεν είναι μόνο ημέρα υπερηφάνειας αλλά και αφύπνισης!

Το Αθάνατο Έπος του ’40 ήταν μία ανεπανάληπτη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία μας, η οποία γράφτηκε με αίμα από ήρωες που όρθωσαν το ανάστημά τους και με θυσίες και αυταπάρνηση πολέμησαν για τη Λευτεριά!

Το ηχηρό “ΟΧΙ” των προγόνων μας απέναντι στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, η αντίσταση και η αστείρευτη θέληση των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία είναι ιδανικά, τα οποία οφείλουμε να υπηρετούμε με σθένος αλλά και διδάγματα που πρέπει να έχουμε πάντοτε ως οδηγό!

Το μίσος και ο φανατισμός διχάζουν και καταστρέφουν! Αντιθέτως η αδελφοσύνη, η ενότητα, η ανοχή στη διαφορετικότητα, ο σεβασμός και η συνεργασία είναι πανανθρώπινες αξίες που θα πρέπει να διέπουν τη ζωή, τις πρακτικές και την καθημερινή μας συμπεριφορά!

ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ (Δήμαρχος Δομοκού): Ογδόντα ένα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ο Ελληνισμός κλήθηκε, να αγωνιστεί χωρίς φόβο και να υπερασπιστεί με πάθος, τις αξίες του και τα πιστεύω του.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι μία ιστορική στιγμή που συμπυκνώνει  τις αξίες που διαπότισαν μία ολόκληρη εποχή, συμβολίζει την άρνηση στον ολοκληρωτισμό και την αντίσταση στην τυραννία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ημέρα μνήμης για τους αγωνιστές που πολέμησαν τον κατακτητή στα βουνά της Πίνδου, ημέρα μνήμης για τους αγωνιστές της εθνικής μας αντίστασης, αλλά και  για όλα τα θύματα του Παγκοσμίου πολέμου, αποτελεί ημέρα μνήμης για όλους εκείνους που πολέμησαν, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν στον αιματηρό αυτό πόλεμο

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Ίσως με άλλη μορφή, αλλά το ίδιο επικίνδυνες. Η πατρίδα μας, ανά τους αιώνες, είχε μία μόνο επιλογή, να αμύνεται και να νικά. Όχι μόνο με τη χρήση των όπλων, αλλά με τον Πολιτισμό, τον Ανθρωπισμό και την υπερηφάνεια των Ελλήνων.

Και μια ημέρα σαν τη σημερινή οι Έλληνες θυμίζουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η λευτεριά και η ανεξαρτησία δε χαρίζονται, κατακτιούνται.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα!

Χρόνια Πολλά Έλληνες!

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (Δήμαρχος Στυλίδας): Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 είναι ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας και υπενθυμίζει σε όλους την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και τον ναζισμό καθώς τον αγώνα μας για την προάσπιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Το έπος του ’40 για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που με τη γενναιότητά τους έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να κερδίσουμε τις σύγχρονες μάχες που ως λαός και ως έθνος, καλούμαστε να δώσουμε. Η αυτοθυσία και ο πατριωτισμός που επέδειξαν αποτελεί για εμάς πολύτιμη κληρονομιά και ιστορική παρακαταθήκη.

 Η επέτειος του «ΟΧΙ» αποτελεί αναμφισβήτητα ευκαιρία να αναλογιστούμε σε βάθος και με υπευθυνότητα την αξία της ελεύθερης πατρίδας, να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες του παρελθόντος μας και να ξαναδώσουμε όλοι μαζί στην Ελλάδα την προοπτική και το μέλλον που της αξίζει.

 

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (Αρχηγός μείζονος μειοψηφίας Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων): Οι Έλληνες τιμούν στην πατρίδα μας, αλλά και απανταχού της γης, σε όποιο σημείο πάλλεται και δημιουργεί η ελληνική ψυχή, την εθνική μας επέτειο. Το έπος του ’40, αποτελεί ένα από τα πιο φωτεινά σύμβολα της πίστης μας στην ελευθερία, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην ανεξαρτησία και στην εθνική μας κυριαρχία. Επιβεβαιώνει δε, διαχρονικά, την ακατάβλητη βούληση του λαού μας για αγώνες και θυσίες όταν διακυβεύονται οι αξίες, τα ιδανικά και τα δίκαιά μας.

Η μακραίωνη ιστορία μας είναι ένα διαρκές προσκλητήριο για αγώνες και θυσίες. Σ’ αυτό το προσκλητήριο ανταποκρίθηκε η γενιά του ’40, χωρίς δισταγμό, χωρίς να μετρήσει το κόστος, χωρίς να λογαριάσει ποιους είχε απέναντί της. Στέλνοντας έτσι σ’ όλη την Ευρώπη μήνυμα νίκης των ελεύθερων συνειδήσεων, των ελεύθερων ανθρώπων απέναντι στη δύναμη της βίας, του φασισμού και του ναζισμού.

Σήμερα, το μήνυμα αυτό της επετείου, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο και αναγκαίο. Είναι μήνυμα αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας μας και ιστορικό χρέος όλων μας και του καθενός ξεχωριστά – με πνεύμα συνεννόησης, σύμπνοιας και συνοχής και αίσθημα ευθύνης πρωτίστως από όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις – να δώσουμε τις πολλές και δύσκολες μάχες που μας περιμένουν αποφασισμένοι και με δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Με αλληλεγγύη στους οικονομικά ασθενέστερους, δίνοντας ελπίδα και προοπτική σ’ όλους και κυρίως στη νέα γενιά. Προτάσσοντας ένα εθνικό σχέδιο θεσμικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης για να βγούμε πιο δυνατοί από την πολύπλευρη κρίση που συνεχίζει να μας ταλανίζει.

Το οφείλουμε στους χιλιάδες που θυσιάστηκαν σ’ όλα τα προσκλητήρια του ελληνισμού και βέβαια στην ηρωική γενιά του ’40 και της εθνικής αντίστασης που επιβεβαίωσε τη συνέχεια της φυλής των Ελλήνων και της συνέπειάς της να ανταποκρίνεται ανά τους αιώνες στα προσκλητήρια αγώνων και θυσιών για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΔΕΕΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΗΣ ΝΔ:  Η 28η Οκτωβρίου 1940 , παραμένει πάντα στην ιστορία του ένδοξου Ελληνικού έθνους ως ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας.

Ο Ελληνισμός, αναβαπτίζεται στις προαιώνιες αξίες του, την φιλοπατρία, την αυτοθυσία, την αλληλεγγύη. Στις αξίες, που έγιναν αναπόσπαστα στοιχεία, του Εθνικού μας χαρακτήρα και της εικόνας μας, προς τους άλλους λαούς.

Τιμούμε το «ΟΧΙ» των Ελλήνων, έναν μεγαλειώδη σταθμό στην ιστορική διαδρομή του Έθνους μας.

Καταθέτουμε το σεβασμό μας, σ’ εκείνους που πρόσφεραν τη ζωή τους, για την Ελευθερία, την Αξιοπρέπεια, την Δημοκρατία.

Τιμούμε την δυναμική γενιά του ’40, που με αυταπάρνηση δίδαξε ιδανικά και τόλμη.

Έδειξε τι σημαίνει θυσία και ηρωισμός.

Έκανε όλη την ανθρωπότητα, να μιλά για τις  αρετές των Ελλήνων.

Αυτή την παρακαταθήκη, καλούμαστε εμείς σήμερα να την αξιοποιήσουμε.

Τα διδάγματα που απορρέουν από την 28η Οκτωβρίου του ’40, να τα κάνουμε πράξη και στάση ζωής.

Έχουμε καθήκον να βαδίσουμε στο μέλλον με το κεφάλι ψηλά, πατώντας γερά στην ιστορική μας κληρονομιά.

Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα.

Αποφασισμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.

Είμαστε λαός περήφανος. Γεννηθήκαμε από ήρωες προγόνους.

Κρατάμε την Ελλάδα όρθια και ζωντανή.

ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΙΝΑΛ: Η 28η Οκτωβρίου 1940 έχει μείνει στην Ιστορία ως η ημέρα του μεγάλου ΟΧΙ της Ελλάδας  στους κατακτητές, στον φασισμό και στον ναζισμό. Αποτελεί την  έναρξη ενός από τα σημαντικότερα κεφάλαια της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, που περιλαμβάνει το Έπος  του ’40 και την Εθνική Αντίσταση.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ο ελληνικός λαός δεν θα πάψει να θυμάται και να τιμά αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της Πατρίδας.

Ακόμα κι αν κατά καιρούς οι  νοσταλγοί των καθεστώτων  που αιματοκύλησαν  τον κόσμο επιχειρούν να επανεμφανιστούν στην πολιτική ζωή της χώρας, οι δημοκρατικές δυνάμεις, με εθνική ομοψυχία θα τους θέτουν στο περιθώριο, όπου τους κατέταξε η Ιστορία.

Διαχρονικά, η Δημοκρατική Παράταξη της χώρας έθετε ως προμετωπίδα τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων και της μεγιστοποίηση της ισχύος της χώρας μας. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζουν αταλάντευτα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων.

Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ:  Η 28η Οκτωβρίου 1940, ήταν η μέρα που η φασιστική Ιταλία -στα πλαίσια του Β΄ Παγκόσμιου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου- επιτέθηκε στη χώρα μας στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκεί τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας έκαναν το ΟΧΙ πράξη. Έγραψαν το Έπος του ΄40 και συνέχισαν με την ηρωική άμυνα ενάντια στις χιτλερικές μεραρχίες στη Μακεδονία τον Απρίλη του 1941. Μετά ακολούθησε η πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.  Όλα αυτά μαζί διδάσκουν, φωτίζουν και μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες.

Ως Παράρτημα Λαμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασίστα εισβολέα.

Αποτίουμε φόρο τιμής:

Σε όσους πολέμησαν τους εισβολείς και, ιδιαίτερα σ’ εκείνους που έπεσαν, τραυματίστηκαν, έπαθαν κρυοπαγήματα, έμειναν ανάπηροι, υπερασπιζόμενοι τα ελληνικά σύνορα.

Σε όσους και όσες στα μετόπισθεν βοήθησαν με κάθε τρόπο τον αγώνα του στρατού στο μέτωπο. Όπως και εκείνους που χάθηκαν από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς εναντίον πολιτικών στόχων και πόλεων.

Σε όλους και όλες τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που με οποιονδήποτε τρόπο βγήκαν στον δίκαιο αγώνα της Αντίστασης, έπεσαν στο πεδίο της μάχης, εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχθηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για τα δίκαια και τη λευτεριά του λαού τους.

Στους πατριώτες που συνέχισαν τον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού από τη Μέση Ανατολή, από τους οποίους χιλιάδες δημοκράτες φυλακίστηκαν και οδηγήθηκαν στα “σύρματα” από τους Βρετανούς και τις συνεργαζόμενες αστικές πολιτικές ηγεσίες.

Τιμάμε το ΚΚΕ που πήρε την πρωτοβουλία. Που συσπείρωσε τις εκατοντάδες χιλιάδες του λαού, και, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, έγραψαν λαμπρές σελίδες με τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 1929 και των αντιθέσεων, μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των αγορών και των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ(Άξονας και Σύμμαχοι) ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς και που συνέβαλε καθοριστικά στη συντριβή του ναζισμού. Αυτό προσπαθούν, με πρωτοκαθεδρία της Ε.Ε, να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό!

Ο φασισμός και ο ναζισμός, σε όποια έκδοση και μορφή κι αν εμφανίζονται, ήταν, είναι και θα είναι ο θανάσιμος εχθρός της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Είναι παιδιά του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι η πάλη με όλες τις μορφές ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό είναι αδιάσπαστη από την πάλη ενάντια στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά.

Αυτό αποδεικνύεται και στις μέρες μας που οι ναζί φασίστες σηκώνουν ξανά κεφάλι χτυπώντας κομμουνιστές και άλλους αντιφασίστες, ενώ το σύστημα τους χαϊδεύει αποφυλακίζοντας καταδικασμένους εγκληματίες, στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία σήμερα που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και με τη συμμετοχή δεκάδων κρατών, οξύνονται επικίνδυνα, εγκυμονώντας πολεμικές συρράξεις, τοπικές ή ευρύτερες.

Η νέα συμφωνία AUKUS που ανακοίνωσαν ΗΠΑ – Βρετανία – Αυστραλία, οι Συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, η κούρσα εξοπλισμών για τις ευρωΝΑΤΟϊκές ανάγκες κλπ. είναι επικίνδυνες εξελίξεις στις οποίες εμπλέκεται όλο και βαθύτερα η χώρα μας. Ενώ η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα με κανέναν τρόπο δεν την προστατεύουν, όπως ισχυρίζονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Πρόκειται, καθαρά, για γαιοστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης και όχι των λαϊκών συμφερόντων.

Στο επικίνδυνο παζλ των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εντάσσονται και τα «ελληνοτουρκικά». Είναι φανερή η επιδίωξη ντόπιων και ξένων «ισχυρών» να προωθηθούν επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με όχημα τη συνεκμετάλλευση και με στόχο, την πάση θυσία, διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 μας διδάσκει να πούμε και σήμερα το δικό μας ΟΧΙ στην πολιτική που μας οδηγεί στη βαθιά φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τότε, που όλα “τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά” μια χούφτα πρωτοπόροι κομμουνιστές και αντιφασίστες αγωνιστές, καλώντας τον λαό, ξεκίνησαν τον αγώνα και σάλπισαν την αντίσταση στον εισβολέα. Αγωνίστηκαν σε δύσκολες συνθήκες, με τριπλή κατοχή, έχοντας να αντιμετωπίσουν την ηττοπάθεια, αλλά και τους συνεργάτες του κατακτητή.

Αυτοί οι πραγματικοί πατριώτες μαχητές της Εθνικής Αντίστασης, που γιγαντώθηκε στη συνέχεια, είναι φωτεινά παραδείγματα για τη σύγχρονη καθημερινή μας στάση! Τα ίδιο και ο λαός μας σήμερα μπορεί, σηκώνοντας το κεφάλι, να αντισταθεί σε ό,τι αντιλαϊκό του επιβάλλουν και να αγωνιστεί για μια καλύτερη ζωή, όπως είναι αυτή που του αξίζει!

Η εποποιία του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης να αποτελέσει φάρο για όλους εμάς σήμερα.

Ας αντιτάξουμε, λοιπόν, κι εμείς σήμερα τα δικά μας ΟΧΙ:

  • ΟΧΙ στους φασίστες, ναζιστές, ομοϊδεάτες και πολιτικά τέκνα των δωσίλογων και των κουκουλοφόρων που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές!
  • ΟΧΙ στη σημερινή πολιτική εξαθλίωσης του λαού που τον θυσιάζουν για να διασωθεί και να μακροημερεύσει το σύστημα της εκμετάλλευσης.
  • ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
  • ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. που αιματοκυλούν ξένους λαούς με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.
  • ΟΧΙ στις ξένες βάσεις και στις επιθετικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία!
  • ΟΧΙ στη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων!.

Σχετικές αναρτήσεις

Εκδήλωση τη Δευτέρα στη μνήμη του Γιάννη Αλμπάνη

efthia

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έρχεται στη Μονή Αγάθωνος

efthia

Βασ. Μαστρογιάννης: «Μαζί με τον κ. Πανούση οραματιστήκαμε την ίδρυση Πανεπιστημίου στη Στερεά»

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο