Πολιτική

Όλη η αλήθεια για τον κύκλο εργασιών της εταιρείας του Θέμη Χειμάρα

Άμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ, Θέμη Χειμάρα, στον θόρυβο που προέκυψε από το δημοσίευμα του Documento ότι ο ίδιος «είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που από το 2019 που ανέλαβε την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατίας έχει λάβει πάνω από 270 συμβάσεις από δήμους και δημόσιους φορείς της εκλογικής του περιφέρειας. Οι συμβάσεις αυτές του απέφεραν πάνω από 400.000 ευρώ, ενώ αφορούν εργασίες όπως προμήθειες φωτοτυπικού υλικού, γραφικής ύλης, ημερολογίων και βιβλιοδετήσεων».

Σε σχετική ανακοίνωσε που εξέδωσε ο κ. Χειμάρας, παραθέτει σχετικό πίνακα με τις πωλήσεις και τα κέρδη που είχε η εταιρεία του από το 2007 έως και το 2021, τόνιζοντας πως «είναι προφανές ότι η εξέλιξη της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, δεν ενισχύθηκε από την πολιτική μου πορεία».

Συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει:

“Η εταιρεία μου, Θέμης Χειμάρας & ΣΙΑ ΕΕ, λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2006, ως κατάστημα παροχής υπηρεσιών φωτοτυπιών-εκτυπώσεων και πώλησης γραφικής ύλης στο κέντρο της Λαμίας.

Κατόπιν σχετικής έρευνας από την πλευρά μας, σε συνεργασία με τον Λογιστή της επιχείρησης, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών μας, σταθερά τα τελευταία 16 χρόνια, προέρχεται από ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις της περιοχής, σε ποσοστό μεταξύ του 70-90%.
Ένα μικρό ποσοστό, προέρχεται από φορείς της αυτοδιοίκησης και δομές εκπαίδευσης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των συνεργασιών αυτών, είναι αποτέλεσμα συμμετοχής μας σε δημόσιες ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, παραθέτω τα στοιχεία του Κύκλου Εργασιών και των Κερδών προ Φόρων της εταιρείας μου από το 2006 έως και το 2022 (αναμένεται το 4ο 3μηνο 2022), στον παρακάτω πίνακα.

 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από το 2019 έως σήμερα, ο τζίρος της επιχείρησής μου, ανέρχεται στο ποσό των 1.197.577,84€.
Από αυτό το ποσό, οι πωλήσεις σε Ο.Τ.Α. και δομές εκπαίδευσης, μέσα από νόμιμες διαδικασίες, αντιστοιχούν σε 268.794,76€.

Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, το πραγματικό Κέρδος προ Φόρων από το 2019 έως το 2021, είναι 31.437,00€, ενώ αναμένεται τα αποτελέσματα του 2022 να προσθέσουν επιπλέον περίπου 10.000€.
Για μια επιχείρηση που απασχολεί εννέα (9) εργαζόμενους.

Είναι προφανές ότι η εξέλιξη της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας, δεν ενισχύθηκε από την πολιτική μου πορεία. Βάσιμα και με στοιχεία, αποδεικνύω το ακριβώς αντίθετο.
Με τα παραπάνω στοιχεία, μπορείτε να διαπιστώσετε πως ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της επιχείρησής μου, ήταν πολύ μεγαλύτερα πριν από την εμπλοκή μου με την πολιτική.

Αγαπητοί φίλοι,
Είχα μάθει να δουλεύω από μικρό παιδί. Από τα χωράφια του χωριού μου και την εστίαση ως φοιτητής, μέχρι τις οικονομικές διευθύνσεις εταιρειών του ιδιωτικού τομέα αργότερα.

Η επιχείρησή μου, το μαγαζί μου, είναι το τρίτο μου παιδί. Δεν θα το εγκατέλειπα ποτέ, γιατί στο δικό μου μυαλό η πολιτική, έχει και πρέπει να έχει, ημερομηνία λήξης. Με πολλή δουλειά και κόπο, επέλεξα να εργαστώ ως επαγγελματίας και να δημιουργήσω την δική μου, ανεξάρτητη πορεία.

Όταν πάτησα επαγγελματικά στα πόδια μου και δημιούργησα την οικογένειά μου στη Λαμία, επέλεξα να προσφέρω στα δημόσια πράγματα.
Για να το κάνω όμως, έθετα στον εαυτό μου μια προϋπόθεση: να είμαι δυνατός.
Χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς την ανάγκη οικονομικών ενισχύσεων από τρίτους, επέλεξα να προσφέρω στον τόπο μου με τις δικές μου δυνάμεις, με τη δική μου δυναμική.

Επι του προκειμένου.
Όταν εξελέγην Βουλευτής το 2019, δεν γνώριζα πως θα πρέπει να αλλάξω κάτι σε σχέση με την επιχείρησή μου. Επέλεξα να συνεχίζω στο δρόμο της ορθόδοξης επιχειρηματικότητας.
Γεγονός είναι, ότι η αναγκαιότητα της ενασχόλησής μου με τα κοινά και η επι μακρόν παραμονή μου στην Αθήνα για την άσκηση των κοινοβουλευτικών μου υποχρεώσεων, με απομάκρυνε από την προσωπική εποπτεία της επιχείρησής μου, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η επιχείρησή μου να εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους Ο.Τ.Α..
Δηλώνω δε, ότι θα προβώ άμεσα σε ενέργειες για να αρθεί το υφιστάμενο κώλυμα στο πρόσωπό μου”.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

“Η αποκάλυψη από το Documento ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θέμης Χειμάρας, πρωταγωνιστεί σε ένα ακόμα σκάνδαλο απευθείας αναθέσεων δεν εκπλήσσει πια την κοινή γνώμη. Προστίθεται και αυτός στη μακρά σειρά των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα τους για να συνάπτουν συμβάσεις προς ίδιο όφελος. Αυτή τη φορά πρόκειται για 400.000 ευρώ. Μικροποσό μπροστά στον κύριο Μαραβέγια και στον κύριο Πάτση, στα 8.5 δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων της κυβέρνησης προς κάθε λογής φίλους της.

Το μόνο που δεν θα πάψει να μας εκπλήσσει είναι οι απίθανες δικαιολογίες που επιστρατεύουν οι κυβερνητικοί βουλευτές κάθε φορά που αποκαλύπτονται οι αθέμιτες πρακτικές τους. Αυτή τη φορά, κατά τον κύριο Χειμάρα, φταίνε οι υπάλληλοι της εταιρείας του που δεν γνώριζαν το «ασυμβίβαστο». Καλή προσπάθεια κύριε Χειμάρα.

Το μόνο ασυμβίβαστο τελικά είναι αυτό ανάμεσα στην στοιχειώδη ηθική και στα έργα των κυβερνητικών βουλευτών.”

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

 

«Μετά την περίπτωση του βουλευτή Ανδρέα Πάτση, και αυτή του Θέμη Χειμάρα έρχεται να αποκαλύψει την πραγματική «αριστεία» της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που αντιλαμβάνεται την εξουσία ως μέσο εξυπηρέτησης των ημετέρων εις βάρος του ελληνικού λαού.

Η δικαιολογία του κ. Χειμάρα πως «δεν γνώριζε» ότι ασκούσε τη δραστηριότητά του κατά παράβαση του συνταγματικού ασυμβιβάστου και των νόμων προκαλεί μόνο θυμηδία».

Η θέση του ΚΚΕ

 

 «Ένας ακόμη επιχειρηματίας – βουλευτής της ΝΔ, ένας ακόμη που αξιοποιεί την ιδιότητά του για επιχειρηματικές δοσοληψίες με το δημόσιο, ένας ακόμη που δηλώνει άγνοια και παριστάνει προκλητικά τον ανήξερο. ΝΔ, το κόμμα των “ανήξερων” και η σαπίλα σε όλο της το μεγαλείο!»

 

Τι έγραψε το Documento

Είναι δυνατό ένας βουλευτής και δη κυβερνητικός να συμμετέχει και –πολύ περισσότερο– να είναι διαχειριστής και διευθυντής εταιρείας που παίρνει προμήθειες από δημόσιους φορείς; Κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το σύνταγμα. Στην περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ Θέμη Χειμάρα και της εκτυπωτικής εταιρείας του είναι δυνατό. Εάν ο διάολος έχει πολλά ποδάρια, τότε η διαπλοκή των στελεχών της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει περισσότερα. Η δε επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής επιβεβαιώνει ότι η ανομία που επέτρεψε στην περίπτωση Πάτση δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

«Δεν μπορείς να είσαι πολιτικό πρόσωπο και να παίρνεις αναθέσεις από φορείς που το δημόσιο έχει συμμετοχή. Ασυμβίβαστο επαγγελματικό δεν υπάρχει, προφανώς και μπορείς να δουλεύεις στην ελεύθερη αγορά, οφείλεις όμως ηθικά να βάζεις ένα όριο –αυτό είναι και το όριο της παράταξης–, να μην παίρνεις δουλειές από φορείς στους οποίους συμμετέχει το δημόσιο» ήταν τα λόγια του Γιάννη Οικονόμου στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάσχιζε να αδειάσει τον –ανεξάρτητο και υπό έκπτωση πλέον– βουλευτή Ανδρέα Πάτση και να βγάλει εκτός κάδρου ευθυνών τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Δύο μήνες μετά το Documento φέρνει στο φως την περίπτωση ενός ακόμη «γαλάζιου» βουλευτή που κινείται κάτω και από το όριο που θέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από ηθικής διάστασης και έξω από τα όρια που βάζει το ίδιο το σύνταγμα για την ιδιότητα του βουλευτή.

Αιρετός και (σταθερός) προμηθευτής δημοσίου

Ο Θεμ. Χειμάρας είναι βουλευτής Φθιώτιδας από τον Ιούλιο του 2019. Γόνος του παλαιού βουλευτή της ΝΔ, δις νομάρχη Φθιώτιδας, μία φορά νομάρχη Σάμου και συγκεντρωσιάρχη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993 Θανάση Χειμάρα, ο Θεμ. Χειμάρας διατέλεσε από τον Νοέμβριο 2014 έως τον Ιούλιο 2019 αντιπεριφερειάρχης του Κώστα Μπακογιάννη και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.

Εκτός όμως από βουλευτής είναι και επιχειρηματίας. Ειδικότερα, επιχειρεί στον χώρο των εκτυπώσεων με μια εταιρεία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία, στην εκλογική του περιφέρεια.

«Εγώ δεν αισθάνομαι πολιτικός καριέρας. Δεν έχω μπει στα κοινά για να πάω να καθίσω 15-20 χρόνια και να προσφέρω και να πω ότι “ωραία είμαστε”. Εχω την επιχείρησή μου παράλληλα, τώρα αυτή την προεκλογική περίοδο επενδύω στη δουλειά μου, προσπαθώ να γίνω καλύτερος στη δουλειά μου, στην εταιρεία μου. Αυτό εμένα με κάνει ανεξάρτητο […] Ο,τι έχω πετύχει εγώ στη ζωή μου το χρωστάω στη Φθιώτιδα, στους συμπατριώτες μου εδώ, τους φίλους μου» δήλωνε παραμονές της εκλογής του ο Θεμ. Χειμάρας, λίγο προτού 7.742 συμπολίτες του τον εμπιστευτούν «για μια Φθιώτιδα ισχυρή».

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του βουλευτή αλλά και από τα σχετικά έγγραφα στο ΓΕΜΗ, από τον Νοέμβριο του 2005 ο ίδιος είναι διαχειριστής και ομόρρυθμο μέλος της επιχείρησης εκτυπώσεων Θέμης Χειμάρας και Σία ΕΕ, με διακριτικό τίτλο NeXtshop, στη Λαμία. Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του καταστατικού τον Ιούνιο του 2020, ο ίδιος ορίζεται διαχειριστής, εκπρόσωπος και διευθυντής της εταιρείας, με τον Δ.Τ. που συμμετέχει με ποσοστό 1% να ορίζεται ετερόρρυθμος εταίρος. Στη δε δήλωση πόθεν έσχες του βουλευτή του 2020 η εταιρεία είναι δηλωμένη κανονικά.

Αναζητώντας στοιχεία για τη δραστηριότητα της εταιρείας του βουλευτή στη Διαύγεια διαπιστώνει κανείς με έκπληξη ότι τόσο την πενταετία που χρημάτισε αντιπεριφερειάρχης του Κ. Μπακογιάννη όσο και την περίοδο που διατελεί βουλευτής του Κυρ. Μητσοτάκη η εταιρεία συνεχίζει να συνάπτει εκατοντάδες συμβάσεις με πλήθος φορέων του δημοσίου.

Για την πρώτη περίοδο, από τον Νοέμβριο του 2014 και μέχρι να εκλεγεί βουλευτής, το ασυμβίβαστο για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπει κάποια «παράθυρα» μικρών προμηθειών. Σε κάθε περίπτωση η επιχειρηματική του δραστηριότητα κατά το διάστημα που θήτευσε ως αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει αναμφίβολα να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας σε δεύτερο χρόνο. Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια μετά την 7η Ιουλίου 2019, οι συμβάσεις της Θέμης Χειμάρας και Σία ΕΕ ξεπερνούν τις 270, περιλαμβάνουν πλήθος δήμων της εκλογικής περιφέρειάς του και άλλους δημόσιους φορείς και του έχουν αποφέρει τουλάχιστον 400.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριάμισι ετών.

Οπως έλεγε ο ίδιος κατά τη θητεία του στην περιφέρεια: «Για κάποιους είμαι ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος του Μπακογιάννη, για άλλους ο “γιος του Χειμάρα”, για μερικούς είμαι ο… neXt».

Δουλειές σε όλη την εκλογική περιφέρειά του

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για συμβάσεις που αφορούν προμήθεια φωτοτυπικού υλικού, γραφικής ύλης, σφραγίδων, ημερολογίων, αφισών, εκτυπώσεων, βιβλιοδετήσεων, αναλώσιμων, φυλλαδίων και γενικότερα προμήθειες συναφείς με την επιχειρηματική δραστηριότητά του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μελετώντας τις εκατοντάδες συμβάσεις δεν προκύπτουν υπερτιμολογήσεις ή αισχροκέρδεια αλλά μια συνεχής και αδιάκοπη ροή εργασιών προς την εταιρεία του, με το ανάλογο αντίτιμο.

Αναλυτικά, τη μερίδα του λέοντος λαμβάνει από τον Δήμο Λαμιέων, με περισσότερες από 100 συμβάσεις, άνω των 160.000 ευρώ συνολικά. Η περίπτωση του εν λόγω δήμου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού, εκτός από «βάση» του βουλευτή, η Λαμία αποτελεί και τον δήμο που διοικεί ο επιστήθιος φίλος του Ευθύμης Καραΐσκος, για τον οποίο ο βουλευτής μιλάει με τα καλύτερα λόγια. Οπως είχε δηλώσει σε προεκλογική συνέντευξή του, με τον δήμαρχο Ευθ. Καραΐσκο «είμαστε πάρα πολλά χρόνια, είμαστε από παιδιά μαζί. Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχω υπογράψει ποτέ ένα χαρτί που δεν θα το δει ο Θύμιος, έτσι; Αυτή είναι η σχέση μου με τον Θύμιο. Είμαι δίπλα του και είναι δίπλα μου».

Εκτός όμως του Δήμου Λαμιέων, η επιχείρηση του Θεμ. Χειμάρα έχει συνάψει σημαντικές συμβάσεις προμηθειών και με αρκετούς από τους όμορους δήμους. Συγκεκριμένα, με τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας σχεδόν 100.000 ευρώ, με τον Δήμο Στυλίδας περί τις 38.000 ευρώ, με τον Δήμο Καμένων Βούρλων 13.000 ευρώ, με τον Δήμο Καρπενησίου τουλάχιστον 5.000 ευρώ και με τον Δήμο Δελφών σχεδόν 3.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, σημαντικά ποσά έχει λάβει από συμβάσεις προμήθειας του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (25.700 ευρώ), του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας (5.800 ευρώ), του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (5.000 ευρώ), της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας (4.000 ευρώ).

Συμβάσεις προμήθειας που κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως 3.000 ευρώ έχει συνάψει με το τμήμα του υπουργείου Εργασίας στη Θεσσαλία, τις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Φωκίδας, τα γενικά νοσοκομεία Λαμίας και Αμφισσας, το Τεχνικό Επιμελητήριο – τμήμα Στερεάς Ελλάδας, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την Κτηματική Υπηρεσία Φθιώτιδας του υπουργείου Εργασίας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Θεσσαλίας, το ΚΕΘΕΑ και την Αμφικτύονες ΑΕ.

Σύμφωνα με το Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων, η εταιρεία προκύπτει δικαιούχος χρηματοδότησης 58.279,79 ευρώ από επιχειρησιακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), 12.967,50 ευρώ από το «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» και ακόμη 8.854,34 ευρώ από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Επίσης, έχει λάβει συνολικά τρεις επιστρεπτέες προκαταβολές, συνολικού ύψους 6.273,46 ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο πόθεν έσχες του 2020 η εταιρεία του είναι δηλωμένη μαζί με τις Energy Network EΕ και Ενεργειακή Κεντρικής Ελλάδας ΕΕ, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Οι προβλέψεις του συντάγματος

Το άρθρο 57 του Συντάγματος της Ελλάδας είναι σαφές για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες ενός βουλευτή: «Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου». Ακόμη πιο ξεκάθαρα ορίζει τι περιλαμβάνεται στο «Δημόσιο», μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις τους.

Συνεπώς, κατά το σύνταγμα, ένας βουλευτής έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε εταιρείες και να φέρει οποιαδήποτε από τις παραπάνω ιδιότητες, αρκεί η εταιρεία να μην έχει δοσοληψίες με τον δημόσιο τομέα.

Της οικογένειας…

Επιστρέφουμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ένας κυβερνητικός βουλευτής να είναι διαχειριστής και διευθυντής εταιρείας που αναλαμβάνει προμήθειες από δημόσιους φορείς και μάλιστα σε ύψος που προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ;

Οσα αποκαλύπτουμε σήμερα εκθέτουν τόσο τον βουλευτή Θεμ. Χειμάρα όσο και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Με πατέρα που θήτευσε δίπλα στον πατέρα του πρωθυπουργού έχοντας πολλαπλές θητείες στην τοπική αυτοδιοίκηση και με τον ίδιο να ξεκινάει την πολιτική του καριέρα στο πλευρό του Κ. Μπακογιάννη, είναι προφανές ότι πρόκειται για ακόμη έναν εκλεκτό της οικογένειας Μητσοτάκη.

Σχετικές αναρτήσεις

Θετικές εξελίξεις για τα Ψωρονέρια που περνάνε στο Δήμο Λαμιέων

efthia

Παραιτήθηκε από την Ευρωβουλή ο Ανδρουλάκης

efthia

Κάνε τον θυμό, απόφαση αλλαγής

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο