ΕθνικάΠοδόσφαιρο

Α’ ΕΘΝΙΚΗ: Οι αριθμοί της 1ης αγωνιστικής

Ο Πανσερραϊκός ήταν η 18η ομάδα που αντιμετώπισε ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί για το πρωτάθλημα και φρόντισε από την πρώτη κιόλας συνάντηση απέναντι στην ομάδα των Σερρών να την προσθέσει στη “λίστα” του.

 Ο επιθετικός του Ολυμπιακού – πλέον – έχει σκοράρει απέναντι στις 16 από τις 18 ομάδες που έχει αντιμετωπίσει στην Α΄ Εθνική και οι μόνες που δεν έχει σκοράρει είναι ο Λεβαδειακός και ο Απόλλων Σμύρνης, απέναντι στις οποίες έχει αγωνιστεί δύο φορές.

Συνολικά έχει σημειώσει 65 τέρματα σε 136 αγώνες πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ, με 9 γκολ είναι η ομάδα που έχει δεχθεί τα περισσότερα από τον Μαροκινό, ενώ ακολουθεί ο Βόλος (8) και η Λαμία (7).

Ο Τόμας Μουργκ σημείωσε το 10ο του γκολ με τα χρώματα του ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις. Ο 29χρονος μέσος είχε κάνει ντεμπούτο με γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα, όταν μπήκε αλλαγή στην αναμέτρηση ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1 στις 18 Οκτωβρίου 2020, ενώ δίχτυα βρήκε και στο δεύτερο χρονικά ματς της καριέρας του με τον Δικέφαλο.

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 σκόραρε στο ΠΑΟΚ – Ομόνοια 1-1 για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Έκλεισε το 2020-21 με 4 γκολ σε 35 αναμετρήσεις, ενώ το 2021-22 είχε 5 γκολ σε 41 αγώνες.

Την περσινή περίοδο δεν σκόραρε στα 5 ματς που αγωνίστηκε σε πρωτάθλημα (4) και Κύπελλο Ελλάδος (1). Συνολικά έχει 84 παρουσίες με τον ΠΑΟΚ.

Ο Πέδρο Κόντε σκόραρε δύο φορές στην πρεμιέρα του ΠΑΣ Γιάννινα με την Κηφισιά και με το πρώτο έφτασε τα 30 στο πρωτάθλημα με την ηπειρώτικη ομάδα. Την πρώτη χρονιά της παρουσίας του, το 2016-17, έκλεισε τη σεζόν με 14 γκολ σε 30 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις και την επόμενη είχε 20 σε 31 αναμετρήσεις.

Πλέον έχει συνολικά 72 συμμετοχές με τον ΠΑΣ Γιάννινα και έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα 38 φορές.

Δύο γκολ είχε σημειώσει και στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα της σεζόν 2016-17 στο ΠΑΣ Γιάννινα – Ατρόμητος 3-0 για την 3η αγωνιστική.

Ο ΟΦΗ δεν είχε κάνει πρεμιέρα με νίκη στο πρωτάθλημα της Α’  Εθνικής τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου μετρούσε τέσσερις ισοπαλίες (μια εντός – τρεις εκτός) και μια ήττα από τον Ατρόμητο στην περσινή πρεμιέρα.

 Αυτή ήταν η τρίτη αναμέτρηση σε πρεμιέρα με τον Άρη τα τελευταία έξι χρόνια και είχαν αναδειχθεί δύο φορές ισόπαλοι στη Θεσσαλονίκη.

Η Κηφισιά έγινε η 70η ομάδα που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής από την ίδρυση του (1959-60) μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε με ήττα τις υποχρεώσεις της στα Γιάννινα, με την ομάδα της Ηπείρου να έχει εμπειρία με συλλόγους που παίζουν το πρώτο ματς της ιστορίας του στην κατηγορία, αφού είναι ο τέταρτος που αντιμετώπισε μετά την Καστοριά, τον Μακεδονικό και τον Πλατανιά.

Μέχρι τώρα είχε επικρατήσει μόνο απέναντι στον Μακεδονικό με 4-1 το 1982-83, ενώ είχε ηττηθεί 1-0 από την Καστοριά εκτός έδρας το 1974-75. Το ΠΑΣ Γιάννινα – Πλατανιάς του 2012-13 είχε ολοκληρωθεί με λευκή ισοπαλία.

Η Λαμία άνοιξε τον χορό των γκολ

 

Το παρθενικό γκολ της σεζόν στο πρωτάθλημα είναι ένα σημαντικό ορόσημο, τόσο για την ομάδα, όσο και για τον ποδοσφαιριστή που το σημειώνει και γίνεται μέλος μιας ιδιαίτερης λίστας που συνήθως αναφέρεται πριν την έναρξη κάθε σεζόν.

Τα τελευταία χρόνια η Λαμία έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια συνέχεια και να είναι ποδοσφαιριστής της εκείνος που σημειώνει το πρώτο γκολ της χρονιάς στις τρεις από τις πέντε τελευταίες σεζόν.

Την Παρασκευή το βράδυ στο Πανθεσσαλικό, ο Καρλίτος ήταν εκείνος που σημείωσε το παρθενικό γκολ της φετινής Α΄ Εθνικής με χτύπημα πέναλτι στο 55ο λεπτό της αναμέτρησης Βόλος – ΠΑΣ Λαμία 2-2.

Την περσινή σεζόν το γκολ είχε μπει πάλι στο γήπεδο του Βόλου, με τον Μπενίτο να σημειώνει το τέρμα – πάλι για τους φιλοξενούμενους – του Αστέρα Τρίπολης στο 3-3 ανάμεσα στους δύο αντιπάλους.

Το 2021-22 η χρονιά άνοιξε με γκολ του Μαουρίτσιο στο Παναθηναϊκός – Απόλλων Σμύρνης 4-0, όπου ο Καρλίτος είχε σημειώσει δύο γκολ στη συνέχεια.

Το 2020-21 ο Ρόμανιτς της Λαμίας ήταν εκείνος που έβαλε το πρώτο γκολ του πρωταθλήματος, πάλι σε εκτός έδρας αναμέτρηση για την ομάδα της Φθιώτιδας, στην ήττα με 3-1 από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Ήταν μάλιστα με εκτέλεση πέναλτι, όπως και αυτή τη σεζόν για τη Λαμία.

Ο ίδιος ποδοσφαιριστής, ο Ρόμανιτς, είχε ανοίξει την αυλαία των γκολ και την προηγούμενη σεζόν, αφού είχε σκοράρει στο ΠΑΣ Λαμία – Παναθηναϊκός 1-1 στο 20ο λεπτό.

Ο Ευθύμης Κουλούρης το 2018-19 στο Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-2 κατάφερε να σημειώσει το πρώτο γκολ του πρωταθλήματος, αλλά και να προσθέσει ακόμη ένα στη συνέχεια της αναμέτρησης και να ξεκινήσει την σεζόν με δύο γκολ στην πρεμιέρα, τα οποία στάθηκαν κομβικά για να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος για εκείνη τη σεζόν.

Συνήθως οι ποδοσφαιριστές που σημειώνουν το πρώτο γκολ της σεζόν μένουν σε πολύ χαμηλές επιδόσεις στη συνέχεια, αλλά ο Έλληνας επιθετικός διέψευσε με τον καλύτερο τρόπο αυτό τον “άγραφο” κανόνα.

Ο Νέιρα της… πρεμιέρας

Μια ιδιαίτερη παράδοση διατηρεί ο Χουάν Νέιρα στα χρόνια που βρίσκεται στην Κρήτη, η οποία τον θέλει να βρίσκει δίχτυα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και πλέον αυτό έχει συμβεί στις τέσσερις από τις έξι σεζόν που αγωνίζεται με τον ΟΦΗ.

Το γκολ που σημείωσε στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με τον Άρη τον έβαλε στη λίστα των σκόρερ για τέταρτη πρεμιέρα πρωταθλήματος και δεύτερη διαδοχική, αφού είχε σκοράρει και πέρσι στο Ατρόμητος – ΟΦΗ 3-1 στις 20 Αυγούστου 2022.

Ο μέσος της ομάδας του Ηρακλείου είχε ξεκινήσει την καριέρα του στον ΟΦΗ με τον καλύτερο τρόπο, μιας και στο παρθενικό του παιχνίδι που ήταν στην πρεμιέρα της σεζόν 2018-19 (Πανιώνιος – ΟΦΗ 2-2) στις 26 Αυγούστου 2018 είχε σημειώσει και τα δύο γκολ της ομάδας του.

Στη συνέχεια έμεινε χωρίς γκολ στο Άρης – ΟΦΗ 1-1 που έγινε στις 24 Αυγούστου 2019, αλλά σκόραρε την επόμενη σεζόν στο ΟΦΗ – Παναιτωλικός 1-1 (12/9/20).

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 ο ΟΦΗ είχε αντιμετωπίσει εκτός έδρας τον Άρη για την πρεμιέρα και η αναμέτρηση έμεινε στη λευκή ισοπαλία.

Αυτή ήταν η τρίτη αφετηρία πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Άρη την τελευταία πενταετία και ο Χουάν Νέιρα βρήκε τον τρόπο να σκοράρει και απέναντι στους Κίτρινους και να διευρύνει την παράδοση του στις πρεμιέρες.

ΤΡΙΤΟΣ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΦΗ

Εκτός από τα γκολ στην πρεμιέρα, ο Χουάν Νέιρα μπήκε και σε μια άλλη ιδιότυπη λίστα του ΟΦΗ, αφού έγινε ο τρίτος γηραιότερος ποδοσφαιριστής που σκοράρει με την ομάδα του Ηρακλείου.

Στην πρώτη θέση παραμένει ο Νίκος Νιόπλιας, ο οποίος όταν σκόραρε στο Ξάνθη – ΟΦΗ 3-2 (4/3/2001) ήταν 36 ετών και 46 ημερών. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης με γκολ στο ΟΦΗ – Ιωνικός 2-1 (15/4/2007), όταν ήταν 35 ετών και 227 ημερών, ενώ ο Χουάν Νέιρα σκόραρε σε ηλικία 34 ετών και 180 ημερών.

Σχετικές αναρτήσεις

Α’ Εθνική – πλέι οφ: Οι αριθμοί της 7ης αγωνιστικής

efthia

Το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο στην Α2 Εθνική

efthia

Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των αγώνων πλέι οφ Α’ Εθνικής

efthia
Φόρτωση....