Σαν σήμερα...

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, λάβαμε στην efthia.gr τα ακόλουθα μηνύματα:

 

ΗΛΙΑΣ ΣΑΝΙΔΑΣ (Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας): Σήμερα τιμούμε τη γυναίκα και τους αγώνες της για ισότητα και κοινωνική αλληλεγγύη. Τιμούμε τη μάνα, την αδερφή, τη νοικοκυρά, τη σύντροφο, την εργαζόμενη, τη φίλη.

Τιμούμε όλες εκείνες τις γυναίκες που καθημερινά καλούνται να ανταποκριθούν σε έναν πολλαπλό ρολό και τα καταφέρνουν.

Αναγνωρίζουμε την αξία τους, επιβραβεύουμε το έργο τους και είμαστε πάντα αρωγοί στην προσπάθεια τους να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

Γι΄αυτό σήμερα και κάθε μέρα οφείλουμε να πούμε ένα ευχαριστώ στη γυναίκα που μας έδωσε ζωή, στη γυναίκα που είναι πάντα στο πλάι μας, στη γυναίκα συνεργάτη, στη γυναίκα συμπαραστάτη.

ΦΑΝΗ ΠΑΠΑΘΩΜΑ (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού/Πολιτισμού): 8η Μάρτη! Και αν τα προφανή και τα αυτονόητα, χρειάζεται να αγωνιστούμε για να τα κατακτήσουμε, θα το κάνουμε  ως άλλες «υφάντρες»  υφαίνοντας ένα ιστό, όπου θα συνυπάρχουν όλοι οι  άνθρωποι ελεύθεροι και ίσοι, σε μια κοινωνία που δεν θα εξαιρεί κανέναν.

Γιατί ελπίζουμε ότι θα έρθει η μέρα, που δεν θα  χρειάζονται επετειακές ημέρες για να μας τα θυμίζουν.

Γιατί δεν ξεχνάμε την αξία μας, τη δύναμή μας την ευθύνη μας!!!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Δήμαρχος Στυλίδας): Η 8η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα αφιερωμένη στον αγώνα για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών παγκοσμίως, αποτίωντας φόρο τιμής στον αγώνα τους για ισότητα, δικαιώματα και αναγνώριση στην κοινωνία, θυμίζοντας  σε εμάς όλους τη σημασία της ανάδειξης, της ενδυνάμωσης και της υποστήριξης των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Στεκόμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας και υποστηρίζουμε κάθε προσπάθειά για ισότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία. Αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε τα επιτεύγματά τους,  στεκόμαστε αρωγοί στα όνειρά τους για ένα καλύτερο κόσμο.

Ως Δήμος Στυλίδας, αλλά και όλοι μαζί ας εργαστούμε για έναν κόσμο όπου η γυναίκα θα έχει τη θέση και τη φωνή που της αξίζει & ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με σεβασμό, αναγνώριση και αγάπη, αναδεικνύοντας  τον ρόλο και τη σημασία τους στην κοινωνία.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

Σας ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΕΚΕΝΤΕΣ (Δήμαρχος Λοκρών): 8 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Έχουν περάσει 100 και πλέον χρόνια από την πρώτη πορεία των γυναικών για τον τερματισμό των αντίξοων συνθηκών στο χώρο εργασίας, τα την κατάκτηση ίσων δικαιωμάτων και την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Ο αγώνας αυτός των γυναικών για δικαιοσύνη, ειρήνη και ισότητα των φύλων έφερε δραστικές βελτιωτικές αλλαγές στη θέση τους στην κοινωνία, με τη θέσπιση νόμων και την κατοχύρωση δικαιωμάτων. Παρόλ’ αυτά παρατηρείται στην εποχή μας και στη χώρα μας αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών που φτάνουν έως και τη γυναικοκτονία, γεγονός που απαιτεί την εγρήγορση της κοινωνίας συνολικά για την απαλοιφή αυτού του φαινομένου.

Οι ρόλοι στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή είναι πολλοί και απαιτητικοί. Η άποψη ότι υφίστανται επίκτητες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα έχει ανατραπεί και οι θιασώτες τους βασίζονται σε κατάλοιπα του παρελθόντος.

Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της γυναίκας στις 8 Μαρτίου ας αναλογιστούμε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην κοινωνία και ας της δείξουμε το σεβασμό που της αξίζει, έτσι θα είναι ισότιμο μέλος μίας κοινωνίας σύγχρονης, δημοκρατικής και προοδευτικής, απαλλαγμένης από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

ΠΟΕΣΥ: Στις μητέρες των θυμάτων των Τεμπών που περιμένουν δικαίωση από την Πολιτεία και στις ηρωικές γυναίκες της Γάζας, αφιερώνουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι τη φετινή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας, 8 Μαρτίου.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ενώνει τη φωνή της με αυτή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία αναδεικνύει στο επίκεντρο της ημέρας αυτής τις γυναίκες δημοσιογράφους και τις γυναίκες τεχνικούς των διεθνών ΜΜΕ, που βρίσκονται εκεί συγχαίροντάς τες για τη γενναιότητα και το κουράγιο τους.

Δεν ξεχνάμε τις μητέρες των Τεμπών, τις γυναίκες της Παλαιστίνης, τις γυναίκες της Ουκρανίας, αυτές του Ιράν, τις μετανάστριες, όλες τις γυναίκες που ζουν τον πόλεμο, τις θηριωδίες, τη φτώχεια, την πείνα, την καταπίεση, τη βία σε κάθε μορφή της, τονίζει η ΠΟΕΣΥ.

Στη χώρα μας όπως και σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της ανεργίας, της μητρότητας, της φτωχοποίησης και της κοινωνικής στοχοποίησης. Παρά κάποια τολμηρά βήματα, ισχύει ακόμα η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των γυναικών, όπως η αυτονομία, η ελευθερία επιλογών, η αυτοδιάθεση του σώματος, η εργασιακή ισότητα, η ψυχολογική και σωματική βία, η κάθε μορφής κακοποίηση, ο βιασμός και δυστυχώς η γυναικοκτονία από τον σύζυγο, τον πατέρα, τον σύντροφο, τον αδερφό. Μόνο τη χρονιά που πέρασε είχαμε 13 άγριες γυναικοκτονίες, δηλαδή πάνω από μία κάθε μήνα. Δυστυχώς οι περισσότερες υποθέσεις θάβονται στη σιωπή μπροστά στον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού και μιας εξουθενωτικής για το θύμα, ανακριτικής και δικαστικής διαδικασίας, η οποία ακολουθείται σε περιπτώσεις καταγγελίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΔ, μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει κακοποιηθεί από άντρα. Ειδικά στο χώρο του Τύπου, στην Ευρώπη, μία στις δύο δημοσιογράφους έχει υποστεί τουλάχιστον μία φορά σεξουαλική παρενόχληση, ψυχολογική ή διαδικτυακή κακοποίηση στον εργασιακό χώρο.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί για μία ακόμη φορά τις δημοσιογράφους αλλά και όλες τις γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή» απέναντι στην κοινωνική αυτή μάστιγα, που πληγώνει και διχάζει μία δημοκρατική κοινωνία δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ζωής για τις περισσότερες γυναίκες. Καλεί τέλος την Πολιτεία να προωθήσει ένα αποτελεσματικό νομοθετικό δικαστικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο, για τη λειτουργία των Δημοκρατικών Αρχών, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Ελευθερίας των Φύλων στην ελληνική κοινωνία.

ΕΚΠΕΦ: Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) χαιρετίζει και τιμά τους αγώνες αιώνων, χιλιάδων ανώνυμων και επώνυμων γυναικών για την ουσιαστική ισότητα, για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες και διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στις γυναίκες όλου του κόσμου και αποτελεί τιμή στους πολλαπλούς ρόλους της, ως σύζυγος, ως μητέρα, ως εργαζόμενη, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, αλλά και της προσφοράς της στο θεσμό της οικογένειας. Επίκαιρη όσο ποτέ, αφού η πραγματικότητα παραμένει ωμή και αμείλικτη για την άνιση αμοιβή και τη μερικά αδήλωτη εργασία, τις απολύσεις, την ανεργία και τελικά την περιθωριοποίηση των γυναικών στην εργασία, ιδιαίτερα εάν αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση, κάνουν οικογένεια, είναι ευάλωτες λόγω διαφορετικής ηλικίας, εθνοτικής προέλευσης, αναπηρίας ή γενετήσιου προσανατολισμού.

Η πραγματικότητα αυτή ήταν και είναι σκληρή, υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει και δυστυχώς έχει εμπεδωθεί με τα μέτρα απορρύθμισης και ουσιαστικά κατάργησης της ασπίδας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους περιορισμούς στην απεργία, την άκρατη ευελιξία, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την εργοδοτική παραβατικότητα στην τηλεργασία και τις πλατφόρμες, με επιστέγασμα την αναστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Η σημαντικότητα της ημέρας αυτής κρίνεται από την ανάγκη του διαρκούς αγώνα για την πραγματική ισότητα μέσω επαναπροσδιορισμού και δύναμη αλλαγής, που θα αποβεί προς όφελος όλων. Είναι πλέον η ώρα να αλλάξουμε τα συστήματα που εμποδίζουν τις γυναίκες να δημιουργήσουν και να πετύχουν αυτά που μπορούν.

Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα είναι μακρύς.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Κ.Π.Ε.Φ.) αγωνίζεται σταθερά για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου. Σε αυτή τη κατεύθυνση καλούμε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν μαζικά στα συνδικάτα, να εντείνουν τη συλλογική δράση τους και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία αλλά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

 ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Παράρτημα Λαμίας):  Η 8η Μάρτη, παγκόσμια μέρα της γυναίκας, φέρνει στο νου μας τους μεγάλους αγώνες των γυναικών πλάι στους άντρες συντρόφους τους για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ζωή.

Τιμάμε αυτούς τους αγώνες επισημαίνοντας πως όσα δικαιώματα έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι το αποτέλεσμα σκληρών και, πολλές φορές, αιματηρών αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες κατακτήσεις των γυναικών στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, καθώς και το μεγάλο πισωγύρισμα που έχουμε στις χώρες αυτές, όπως και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, τις τελευταίες δεκαετίες μετά τις ανατροπές.

Η απεργία των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 για στοιχειωδώς καλύτερες συνθήκες δουλειάς δείχνει ότι η ελπίδα και η αισιοδοξία για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να γεννηθούν στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, του ταξικού αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση. Μπορούν ν’ ανθίσουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ως Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), είμαστε περήφανοι που στη δεκαετία 1940-1949, οι γυναίκες αγωνίστριες πολέμησαν με το όπλο στο χέρι δίπλα στον αντάρτη μαχητή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στα μαύρα χρόνια της κατοχής, οι γυναίκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών βγαίνουν στο προσκήνιο του αγώνα, με την ιδιαίτερη πρωτοπόρα δουλειά του ΚΚΕ, συνέχεια της δράσης που είχε την περίοδο του μεσοπολέμου.

Θεωρώντας πως δεν μπορεί να αναπτυχθεί απελευθερωτικό κίνημα χωρίς τη μαζική συμμετοχή των γυναικών, το ΚΚΕ αναπτύσσει ιδιαίτερη δουλειά στις γυναίκες καταφέρνοντας να εξουδετερώσει το διαχωρισμό του αγώνα σε γυναικείο και αντρικό. Ο αγώνας αντρών και γυναικών γίνεται ενιαίος. Και όπως οι άντρες, έτσι και οι γυναίκες συνδέονται με ένδοξες ημερομηνίες και γεγονότα.

Βρίσκουμε τη γυναίκα με το όπλο στο χέρι, στην Εθνική Πολιτοφυλακή, στη διαδήλωση να στέκεται ατρόμητη μπροστά στα ναζιστικά τανκς, να στέκεται όρθια στα εκτελεστικά αποσπάσματα, να υφαίνει, να πλένει μέρα νύχτα για τους αντάρτες, να μεταφέρει τον παράνομο Τύπο, να κρύβει αγωνιστές, να περιθάλπει πληγές τραυματιών, να μεταφέρει πληροφορίες ως σύνδεσμος, να φροντίζει για το καθημερινό συσσίτιο, να παραδίδει μαθήματα. Τη συναντάμε στις απεργίες, στα σαμποτάζ με το εργατικό ΕΑΜ, με τα θρυλικά χωνιά να ξεσηκώνει το λαό της Αθήνας.

Οι γυναίκες, συμμετέχοντας στους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές, άρχισαν να κατακτούν την ισοτιμία τους. Την άνοιξη του 1944, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), ανοίγει το δρόμο με νόμους για την ισοτιμία ανδρών και γυναικών. Πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν τα πλήρη πολιτικά δικαιώματα, την ισότητα στην εργασία, τη συμμετοχή στη δημόσια ζωή. Για πρώτη φορά οι γυναίκες του λαού εκλέγουν και εκλέγονται. Για πρώτη φορά οι γυναίκες του λαού συμμετέχουν ισότιμα με τους άνδρες στα λαϊκά δικαστήρια και στα λαϊκά όργανα αυτοδιοίκησης.

Αλλά και στην ηρωική ταξική μάχη του Δεκέμβρη 1944 κόντρα στους αστούς και τους Άγγλους συμμάχους τους, η γυναίκα του λαού ανέπτυξε ηρωική δράση συμμετέχοντας στις λαϊκές επιτροπές, στην περίθαλψη τραυματιών, στα συσσίτια, αλλά και στην πρώτη γραμμή με το όπλο στο χέρι.

Η εξουσία της πλουτοκρατίας μετά τον Δεκέμβρη του ’44, μαζί με τις άλλες λαϊκές κατακτήσεις θα σαρώσει και τα νομοθετικά δικαιώματα των γυναικών που κατακτήθηκαν την περίοδο της Κατοχής. Οι μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) θα υποχρεωθούν να δώσουν τις δυνάμεις τους σε μια ακόμα σύγκρουση με την εξουσία της πλουτοκρατίας, που αυτή τη φορά στηριζόταν από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Σ’ αυτή την ταξική αναμέτρηση, οι γυναίκες της Αντίστασης και του Δεκέμβρη τάχτηκαν με τον ΔΣΕ, συνεχίζοντας την προσφορά τους και αποδεικνύοντας ότι ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα χωρίς τη συμμετοχή τους δε δύναται να υπάρξει, όπως και ότι ο αγώνας για τη χειραφέτηση της γυναίκας είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Πολέμησαν μαζί με τους συντρόφους τους, ακόμα και από θέσεις υπαξιωματικών και αξιωματικών. Ήταν πρωτοπόρες στην οργάνωση της επιμελητείας, του τομέα της υγείας, έγιναν τηλεφωνήτριες, έδρασαν ως σαμποτέρ, αλλά και με το χωνί στο χέρι στα όρια του αντίπαλου αστικού στρατού, καλώντας τα παιδιά του λαού να μη σκοτώνουν τα αδέρφια τους του ΔΣΕ αλλά να συνταχθούν μαζί τους για μια Ελλάδα του λαού της, αψηφώντας όλους τους κινδύνους.

Χιλιάδες ήταν και οι γυναίκες, κομμουνίστριες και άλλες αγωνίστριες, που για τη δράση τους αντιμετώπισαν τις διώξεις, τις φυλακές και τις εξορίες, τα φρικτά βασανιστήρια των κολαστηρίων του αστικού μετεμφυλιακού κράτους, αλλά έμειναν αλύγιστες, όρθιες, αγωνιζόμενες ηρωικά για τις ιδέες και τη δράση τους κόντρα στον αντίπαλο, και βγήκαν νικήτριες! Τα γράμματα των φυλακισμένων και εξορισμένων γυναικών προς τους άνδρες, τους γονείς, τα παιδιά τους, τ’ αδέλφια τους, είναι ντοκουμέντα αντιλήψεων και πρακτικών που συνδυάζουν το βαθύ συναίσθημα με την αγωνιστική, την κομμουνιστική συνείδηση, με την άκαμπτη αφοσίωση στο σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης, την ένταξη της ατομικής ανάγκης στην κοινωνική ανάγκη. Έτσι κατέκτησαν το σεβασμό και το θαυμασμό των ανδρών συντρόφων τους.

Με την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, αυτή τη δεκαετία της λαϊκής ανάτασης, άνοιγε ο δρόμος της κατάκτησης της γυναικείας ισοτιμίας. Αλλά και στη συνέχεια με το πέρασμα του ΔΣΕ στις Λαϊκές Δημοκρατίες και στην ΕΣΣΔ, οι γυναίκες μαχήτριες, με την πολύμορφη δράση τους ως εργάτριες ή αγρότισσες, παιδαγωγοί και επιστημόνισσες, ανοίγουν το δρόμο για την εξασφάλιση της ισοτιμίας τους με τους άνδρες συντρόφους τους με τη συμμετοχή τους στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Οι φιλόξενες σοσιαλιστικές χώρες, η σοσιαλιστική κοινωνία, τους έδωσε όλα της τα εφόδια για μόρφωση.

Χαιρετίζουμε και τιμάμε τους μεγάλους αγώνες των εργατριών γυναικών, των γυναικών των άλλων λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας και όλου του κόσμου, για τα δικαιώματά τους, για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία. Οι αγώνες αυτοί, αγώνες κοινοί με τους άνδρες συντρόφους τους, οδήγησαν σε σημαντικές κατακτήσεις, που όμως στον καπιταλισμό δεν είναι δεδομένες…

Οι μεγάλοι γυναικείοι εργατικοί αγώνες των προηγούμενων αιώνων φωτίζουν και σήμερα το δρόμο του αγώνα και της συλλογικής δράσης για να διεκδικηθούν όλα όσα είναι αναγκαία και μπορούν να εξασφαλίσουν την ισοτιμία και τη χειραφέτησή των γυναικών.

Στον 21ο αιώνα η επιστημονική πρόοδος και η ψηφιακή τεχνολογία μπορούν να εξασφαλίσουν σταθερή δουλειά με σταθερό ωράριο και λιγότερες ώρες εργασίας, σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, την Προσχολική Αγωγή, για την προστασία των γυναικών, των παιδιών και της οικογένειας από την πολύμορφη βία των εκμεταλλευτών μας.

Τα μονοπώλια, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, εκμεταλλεύονται άγρια τη γυναικεία εργατική δύναμη, υποχρεώνουν σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κάνουν τη ζωή των γυναικών λάστιχο, εξαφανίζοντας τον ελεύθερο χρόνο, λογαριάζουν ως κόστος για το κράτος τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Η ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ σπέρνει τον πόλεμο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σκορπώντας το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων εξακολουθούν να αγωνίζονται για την ισοτιμία, για ίσα δικαιώματα—μισθολογικά και εργασιακά—με τους άντρες της τάξης τους, και την έμπρακτη αναγνώριση του ιδιαίτερου κοινωνικού ρόλου της εργαζόμενης γυναίκας μητέρας, κόντρα στους εκμεταλλευτές, που τις καταδικάζουν στην ανισοτιμία στερώντας τους όλα αυτά και άλλα δικαιώματα.

Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στη σφαγή των Παλαιστινίων που συνεχίζεται από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ. Οι γυναίκες κι ο λαός της Παλαιστίνης βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, των σφαιρών επιρροής, όπως συμβαίνει και στην Ουκρανία, όπως συμβαίνει και σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σ’ αυτούς που γεννούν, τρέφουν και διαιωνίζουν αυτή τη βαρβαρότητα. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΕΕ και των συμμάχων τους, που διαχρονικά οπλίζουν και στηρίζουν τα ισραηλινά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ολοένα και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια στην περιοχή, ενάντια στα σχέδια της αστικής τάξης και στην πολιτική των κομμάτων που υπηρετούν τα κέρδη και τα συμφέροντά της, οδηγώντας τον λαό σε επικίνδυνους δρόμους. Οι γυναίκες του μόχθου και ο ελληνικός λαός μπαίνουν σε τεράστιους κινδύνους από την εμπλοκή στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια, από τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, από τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση.

Να δυναμώσει ο αγώνας για να κλείσουν οι Βάσεις του θανάτου, να γυρίσουν πίσω τα στρατιωτικά τμήματα που δρουν εκτός συνόρων, να επιστρέψει τώρα η Φρεγάτα «Ύδρα». Να δυναμώσει ο αγώνας για την αποδέσμευση της Ελλάδας από ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με την ιστορική πείρα της δεκαετίας 1940-49, την πείρα του αγώνα για την απελευθέρωση, του αγώνα του ΔΣΕ, την πείρα των πολιτικών προσφύγων από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, που άνοιξαν το δρόμο για την εξασφάλιση της ισοτιμίας των γυναικών του λαού, καλούμε τις γυναίκες του μόχθου στη χώρα μας να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στους αγώνες του λαού μας.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, που έγραψε την πραγματική ιστορία στην ανάδειξη της γυναίκας της εργατικής τάξης, του λαού, σε συνειδητή αγωνίστρια, ανοίγοντας το δρόμο για την ισοτιμία της στην αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, στον ΔΣΕ. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που παλεύει σήμερα για την πραγματική ισοτιμία συμβάλλοντας στην οργανωμένη συμμετοχή των γυναικών του μόχθου στους ταξικούς αγώνες, στον τόπο εργασίας, στο σωματείο, στο σχολείο, στη γειτονιά, στο χωριό.

Ζήτω η 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας

 ΔΕΕΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην προσωπικότητα και τους αγώνες των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα τιμούμε  το μεγαλείο της γυναικείας φύσης και τους πολλαπλούς ρόλους της, της μητέρας, της κόρης, της συντρόφου, της εργαζόμενης.

Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την ανισότητα που υπάρχει ακόμα ,σίγουρα έχει  γίνει  πρόοδος ,έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Η ΔΕΕΠ  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ και ο τομέας Γυναικών της ΔΕΕΠ  εκφράζουν τις θερμές ευχές σε όλες τις Γυναίκες .

«Ο ρόλος της γυναίκας δεν περιορίζεται στο πλαίσιο της μητρότητας. Εξαπλώνεται σε όλο τον χώρο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και της επιτρέπει να συμβάλει σε αυτήν με κάθε θετικό στοιχείο της προσωπικότητός της και μάλιστα ισοτίμως». ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ( 8/3/1992)

 

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: To Φεμινιστικό Δίκτυο Νέας Αριστεράς τιμά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών και συμμετέχει στις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις που οργανώνουν συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικά κόμματα και φεμινιστικές οργανώσεις.

Στις 8 Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα και ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Αγώνες που ξεκίνησαν από το πεδίο της εργασίας και τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών, από το πεδίο της πολιτικής με τη διεκδίκηση της καθολικής ψήφου, και της εκπαίδευσης με αντικείμενο την ισότιμη πρόσβαση για τα κορίτσια και τις γυναίκες. Το βέβαιο είναι πως δύο και πλέον αιώνες αγώνων και διεκδικήσεων έχουν να επιδείξουν πολλές νίκες, όμως και σήμερα οι αγώνες των γυναικών συνεχίζονται και εξακολουθούν να είναι επίκαιροι και επείγοντες. Ακόμη σήμερα αγωνιζόμαστε:

  • Για δικαίωμα στην εργασία, για «ίση αμοιβή για ίση εργασία», για εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, για «σπάσιμο της γυάλινης οροφής».
  • Για ορατότητα και ίση εκπροσώπηση στην πολιτική, στον συνδικαλισμό, για ισότιμη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε όλα τα πεδία.
  • Για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αυτοπροσδιορισμού και αντιπροσώπευσης όλων των γυναικών ανεξαρτήτως τάξης, χρώματος, φυλής, ηλικίας, σεξουαλικής ταυτότητας, τυχόν αναπηρίας, γλώσσας, εργασίας και εκπαίδευσης, ενάντια σε κάθε μορφή καταναγκασμού και ιδιαίτερα της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση (human trafficking).
  • Για την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση των γυναικών και ενάντια σε νεοσυντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις που τη στοχοποιούν.
  • Για την πλήρη εφαρμογή στη χώρα μας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, για την ενίσχυση των δομών πρόληψης, στήριξης των επιζωσών έμφυλης βίας, για την εισαγωγή στα σχολεία του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, για ένα νέο και προοδευτικό οικογενειακό δίκαιο που θα αγκαλιάζει όλες τις μορφές οικογένειας, που θα αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και για τους δύο γονείς και θα προστατεύει από την ενδοοικογενειακή βία.
  • Ενάντια στη διαρκώς παρούσα και αυξανόμενη έμφυλη βία και κακοποίηση, και διεκδικούμε να συμπεριληφθεί στο ποινικό μας δίκαιο η πλέον ακραία έκφρασή της, η γυναικοκτονία.
  • Ενάντια στον καθημερινό σεξισμό, τη σεξουαλική παρενόχληση και τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας και στην καθημερινή ζωή.
  • Ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα, στους καθιερωμένους ρόλους και απεικονίσεις των φύλων στη δημόσια ζωή, αλλά και στην αποτύπωσή τους στην επίσημη ή την καθημερινή γλώσσα.

Ως γυναίκες και φεμινίστριες, αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και ανησυχία την αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση και τους πολέμους της εποχής μας, κυρίως την πρωτόγνωρη για την εποχή μας γενοκτονία που συντελείται από το κράτος του Ισραήλ στη Γάζα και οδηγεί στην απανθρωποποίηση ενός ολόκληρου πληθυσμού, αλλά και τον διετή πλέον πόλεμο στην Ουκρανία. Στεκόμαστε επίσης πλάι στις οικογένειες των θυμάτων του μαζικού εγκλήματος των Τεμπών, και ζητούμε μαζί με εκατομμύρια συμπολίτες και συμπολίτισσές μας απόδοση δικαιοσύνης. Υποστηρίζουμε το κίνημα που εναντιώνεται στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, διεκδικώντας υψηλού επιπέδου και δωρεάν δημόσια παιδεία ενώ διεκδικούμε αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και εναντιωνόμαστε σε κάθε απόπειρα έμμεσης ή άμεσης ιδιωτικοποίησής του.

Και φέτος η 8η Μάρτη συνοδεύεται από την διαρκή υπόμνηση πως η νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων είναι ελλιπής και συχνά στην πράξη παραβιάζεται. Για αυτό οι αγώνες μας δεν πρέπει να σταματήσουν μέχρι την οριστική εξάλειψη της ιστορικά διαπιστωμένης έμφυλης ανισότητας, μέχρι την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας! Σε όλους αυτούς τους αγώνες, εμείς ως μέλη του Φεμινιστικού Δικτύου της Νέας Αριστεράς, είμαστε και θα είμαστε παρούσες και στην πρώτη γραμμή.

Σχετικές αναρτήσεις

29 Μάρτη: Σαν Σήμερα…

efthia

28 Μάρτη: Σαν Σήμερα…

efthia

27 Μάρτη: Σαν Σήμερα…

efthia
Φόρτωση....